Laibach sa simfonijskim orkestrom u Lisinskom izveo spektakl ‘Naše pjesme, vaši snovi’

Slovenski ‘inženjeri ljudskih duša’ Laibach u utorak navečer su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u pratnji Simfonijskog orkestra RTV Slovenije pod ravnanjem Simona Dvoršaka izveli audiovizualni spektakl nazvan ‘Naše pjesme, vaši snovi’, savršenu produkciju koja zasjenjuje mnogo zvučnija i skuplja imena najvećih svjetskih zvijezda.

Laibach u Lisinskom (Foto: Izidor Tačković)
Laibach u Lisinskom (Foto: Izidor Tačković)

Sama zamisao dodavanja Laibachovom glazbenom i umjetničkom izričaju čistu snagu pratnje simfonijskoga orkestra bila je dovoljna da zaslini mašta svakog ljubitelja ovih kultnih slovenskih avangardista, no rezultat je bio čak i mnogo impozantniji nego što smo mogli očekivati. U srijedu smo u Lisinskom svjedočili pravom audiovizualnom spektaklu koji je izgledao jednako fascinantno koliko je i zvučao, bila je to fešta osjeta koja doslovno ostavlja bez daha.

Jednim od ključnih elemenata izvrsnosti pokazalo se naoko jednostavno, ali ingeniozno rješenje odvajan benda od zbora i orkestra pod ravnanjem Simona Dvoršaka prozirnim platnom na koji su projicirani vizualni elementi, boje i oblici, dijelovi tekstova, pa čak i spotovi, koji su djelovali  izuzetno prisutno i upečatljivo, a kroz njih se i dalje nazirao orkestar koji je davao potrebni gravitas koncertu.

Sam koncert repriza je onoga održanog jesenas na ljubljanskim Križankama, a veći dio istoga imali su i Zagrepčani vidjeti u ranoj i krnjoj varijanti, bez orkestra, na nastupu na krovu Muzeja suvremenih umjetnosti prije dvije godine. Riječ je o nastupu podijeljenome u dva dijela odvojena dvadesetominutnim intermezzom, od kojih se prvi sastoji od dvadesetominutnog odlomka iz Griegove nedovršene opere “Olav Tryggvason”, te u nas premijerno izvedene suite “Krst na Savici” prema stihovima Franca Prešerna, za koje je aranžmane napisao slovenski skladatelj Anže Rožman, dok drugi dio koncerta čine izvedbe poznatih Laibachovih hitova.

Laibach u Lisinskom (Foto: Izidor Tačković)

“Olava Tryggvasona” imali smo priliku čuti na spomenutom koncertu na krovu MSU i zvučao je upečatljivo i u tom izdanju, no ni približno moćno kao što je to bio slučaj sinoć uz pratnju orkestra. U kombinaciji sa “Krstom na Savici” prvi je sat koncerta možda mogao djelovati prezahtjevno za jedan dio manje pripremljene publike, no u kombinaciji sa briljantnom vizualizacijom, bilo je to nevjerojatno iskustvo koje je nakon dugo vremena pokazalo Laibach u izdanju benda koji je i dalje u stanju zapanjiti svojom hrabrošću.

Sam naziv “Naše pjesme, vaši snovi” pomalo zavarava, budući da znamo da je Laibach prvi zapadnjački bend koji je uspio nastupiti u Sjevernoj Koreji izvodeći pjesme iz mjuzikla “Sound of Music”. Naime, u Lisinskom su te pjesme, za razliku od MSU, potpuno zaobiđene. Drugi dio koncerta započet je sa sve aktualnijom “Eurovision”, a izvedena je i “Now You Will Pay”, a zatim i zastrašujuća “Smrt za smrt”. Tek je na “We Are Millions and Millions Are One” orkestar zvučao više kao dekoracija pop pjesmi nego kao nositelj glavne poruke, a “Vor Sonnen-Aufgang” je djelovao kao zatišje pred oluju koja je nastupila u finalu sa himnom “The Whistleblowers” i, u aranžmanu sa zborom napokon smislenom “Resistance Is Futile”.

Laibach u Lisinskom (Foto: Izidor Tačković)
Laibach u Lisinskom (Foto: Izidor Tačković)

No prava bomba sačuvana je za sam kraj. “Life Is Life” u kojemu zbor i orkestar zamijenjuju matricu spada među najbolje koncertne trenutke kojima smo imali priliku svjedočiti posljednjih godina. Vehementna je izvedba ostavila tragove koji vibriraju u tijelu još dugo nakon koncerta. Nakon toga sa razglasa je puštena Straussova “Also sprach Zarathustra” čime je najavljeno ono što za Laibach slijedi, a to je istoimeni album koji će za dva mjeseca ugledati svjetlo dana, a nakon benda i orkestar se uz naklon povukao s pozornice.

Laibach već dugo nije zvučao tako promišljeno i smisleno. Iako nas do kraja godine u Hrvatskoj očekuju doista brojna gostovanja velikih svjetskih imena, sinoćnji će nastup sasvim sigurno osigurati mjesto među najboljim koncertima godine.

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X