Lerotićevo ‘Sigurno mjesto’ otvara 20. izdanje Zagreb Film Festivala

Prvi hrvatski film koji će otvoriti ZFF.

Sigurno mjesto (foto: Pipser)

Hrvatska premijera iščekivanog i nagrađivanog filma “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića održat će se 23. listopada u Studentskom centru – spomenuti film otvorit će jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala. Dvanaest godina nakon što je osvojio Zlatna kolica u programu Kockice za cijenjeni kratkometražni film Onda vidim Tanju (2010), Lerotić se predstavlja na spomenutom festivalu, ovaj puta u glavnom natjecateljskom program. Ovo je ujedno prvi hrvatski film koji će otvoriti Zagreb Film Festival.

“Jako sam zahvalan Zagreb Film Festivalu što je izabrao naš film za otvaranje festivala. Mislim da će tako dobiti dodatan publicitet koji nam je pred distribuciju filma u hrvatskim kinima potreban”, izjavio je Juraj Lerotić.

Sigurno mjesto dugometražni je prvijenac spomenutog autora i hrvatski kandidat za nagradu Oscar, a u kina diljem Hrvatske stiže 3. studenoga. Ova napeta i moćna drama gledatelja suočava s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja. Film se temelji na osobnom iskustvu autora.

“Ovo je film o preživljavanju. O tome što znači biti čovjek. Čovjek kao dio većine, zajednice, sustava i obitelji. To je i film o jedinom istinskom antagonistu čovjeka. Bolesti. Film prati odnos bolesti prema pojedincu, ali i prema obitelji; odnos obitelji prema svom ugroženom članu, kao i odnos sustava u kojem rade samo ljudi – prema drugim ljudskim bićima koji samo pokušavaju spasiti sebe i svoje najbliže”, ovim riječima Goran Marković najavljuje film.

U proteklim mjesecima ovo je ostvarenje postiglo zapažen svjetski uspjeh – čak tri nagrade na 75. izdanju Filmskog festivala u Locarnu (najbolja režija, najbolji glumac – Goran Marković, najbolji debitantski dugometražni film) postavši prvi hrvatski film u posljednjih 30 godina s tri priznanja na festivalu A kategorije. Na Sarajevskom festivalu ovjenčan je s dva Srca Sarajeva – za najbolji film i najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić) te nagradama CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te portala Cineuropa. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika Sigurno je mjesto odabralo za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Međunarodni plasman i promociju filma vodi međunarodna kompanija Cercamon, dok je distributer filma za Hrvatsku Hulahop. Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X