‘Levant’, nova predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića sutra premijerno u Zagrebačkom plesnom centru

U suradnji s glazbenikom Alenom Sinkauzom.

Levant (foto: Nina Đurđević)

“Levant”, novi autorski rad Petre Hrašćanec i Saše Božića, nastao u suradnji s glazbenikom Alenom Sinkauzom, premijerno će biti predstavljen u Zagrebačkom plesnom centru 9. rujna u 20 sati te ujedno otvoriti novu sezonu u spomenutom prostoru. Reprizna izvedba uslijedit će 10. rujna.

“Levant” smješta rad spomenutih umjetnika unutar relacijskog diskursa i povezanih osobnih povijesti, propitujući suvremena pitanja sjećanja, slobode i identiteta. Kao treći dio trilogije (koja uključuje renomirane predstave Kompas i Horizont) organiziran je oko egzistencijalnih pitanja, a bavi se temama bijega/slobode te u prvi plan stavlja slike ljeta, vode i neba. Levant ili levanat vlažan je i hladan istočni vjetar na Sredozemlju, a sam pojam izvorno je značio „istok“. Vjetar kao metafora snage ali i promjene preveden je u audio vizualni svijet predstave.

Levant (foto: Nina Đurđević)

Specifičnost predstave leži u izlaganju suptilnog i kriptičnog plesnog jezika koji u prvi plan stavlja specifične tjelesne prakse istoka i zapada kao sredstvo za proizvodnju afektivnog sadržaja te propituje stereotipno čitanje značenja i uloga. Konceptualna otvorenost Levanta usporedna je s nazivom vjetra kroz zajednički naglasak na promjenjivosti, te kroz dinamiku, poetiku i politiku odnosa. Izvedba naglašava ideju o nužnosti neprozirnosti u našem razumijevanju drugog, a ne potpune transparentnosti susreta.

Trilogija “Kompas”, “Horizont” i “Levant” proizlazi iz zajedničkog nazivnika teme kojom se Hrašćanec i Božić bave u suradnji sa izabranim umjetnicima. Temu je najlakše mapirati kroz riječ samoća iako zapravo radovi govore o vrlo specifičnoj vrsti bivanja zajedno unutar okolnosti i značenja koja se grade audio-vizualnim svijetom svake od cjelina. Forma dueta na sceni bila je polazišna točka istraživanja sa naglaskom na dojam sličnosti koji se nudi fizičkim ili performativnim epitetima izvođača. Te konstante ili vrijednosti prenesene su i u same naslove sve tri predstave. Spomenuta Trilogija prvi će puta biti izvedena u cijelosti tijekom listopada u Zagrebu.

Redovna cijena ulaznice za izvedbu “Levanta” 10. rujna iznosi 60 kuna, 50 kuna za članove umjetničkih udruga i umirovljenike te 40 kuna za grupe od 10 i više osoba te studente. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10 srijedom, četvrtkom i petkom od 16:00 do 20:00 sati te sat vremena prije početka predstave. Ulaznice je moguće i rezervirati slanjem e-maila na [email protected].

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X