Lika Kolorado pjesmom ‘Kontura’ tematizira plastični standard ženske ljepote

Zagrebački sastav Lika Kolorado, objavio je naslovni singl albuma ‘Kontura’ skupa s pratećim video spotom.

Lika Kolorado – Kontura

“U jeku novonastalih događanja, uključujući nedavnu, katastrofalno nazadnu odluku Vrhovnog suda SAD-a po pitanju pobačaja, napravili smo spot koji podsjeća da je, barem koliko mi primjećujemo, mizoginija u našim prostorima stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku, toliko maliciozno suptilna da ju često zaboravimo i primijetiti. Svi mi, svaki jedan od nas, na svoj neki način, bez obzira na spol, održavamo taj poredak na životu, često nesvjesni da to činimo. U odnosu na ovaj video uradak, a i pjesmu koju farba, pokušali smo govoriti o očekivanjima koje imamo prema ženama i njihovim tijelima – kako izgledati, kako se ponašati, što od tih tijela tražiti, često robotski odstranjenima od osobe kojoj ono pripada. Djevojka koja dolazi na set te je podložena sređivanju za neko snimanje postaje nešto drugo, netko drugi, neka fiktivna i često nedostižna slika ideala kojega svi namećemo jedni drugima unatoč znanju koliko ono može štetiti, koliko put ka tom nedostižnom idealu proždire individuu i društvo kojem pripada”, kažu iz benda.

Lika Kolorado (Foto: Hrvoje Baudoin)

Mlada domaća glumica Lucija Rukavina zvijezda je spota “Kontura”, šminku potpisuje Sanja Hrstić, asistentica šminke i odgovorna za kostime je Iva Rukavina, a za kameru je zaslužan Igor Ilić. Režiju spota potpisuje pjevač i autor benda, Filip Riđički.

“Ni mi sami u bendu nismo imuni – sama pjesma “Kontura” svojevrsno je pomirenje i priznanje barem mene kao autora teksta, koliko i sam svojim očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote, koliko god je prečesto nedostižan. “Od mene se očekuje da od tebe to očekujem” kaže sama pjesma, u samom refrenu gdje inzistiram da se svaki jedan od nas “lomi gdje žulja”, lomi tamo gdje ne možemo popuniti taj plastičan, nametnuti kalup onoga što smo sami na pijedestal postavili kao ono čemu moramo stremiti. Zaključak je ovoga benda da je i to, to nametanje ideala ženskoga tijela, itekako faktor, koliko god suptilan, zabrane suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Jedan je od koraka između suptilnog nametanja onoga kako očekujemo od tebe da izgledaš, do upravo groznih, recentnih događanja po pitanju ženskih prava”, ističe Riđički.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X