Lisa Hannigan u Tvornici kulture – pozdravi iz zemlje snova

Na turneji u sklopu koje promovira svoj treći studijski album ‘At Swim’, irska kantautorica Lisa Hannigan sinoć je nastupila u malom pogonu Tvornice kulture.

Lisa Hannigan u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Lisa Hannigan u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Može se reći kako su sanjive melodije, čarobna folk poetika i opojni ženski vokali bili lajtmotivima sinoćnjeg koncerta Lise Hannigan u maloj Tvornici. Irska pjevačica i kantautorica koja je karijeru započela kao pratnja Damienu Riceu, da bi se u solo vode otisnula 2008. hvaljenim solo albumom “See Saw”, okupila je sinoć pristojan broj zagrebačkih ušiju zainteresiraih za svoj muzički izričaj s područja gdje se susreću folk glazba i rubni oblici finog art-popa.

Večer su otvorile Morgan MacIntyre i Gemma Doherty koje nastupaju pod izvođačkim imenom Saint Sister. Glazbom i nastupom ove su se djevojke pokazale prirodnim saveznicama Lisi. Njihove pjesme otpjevane skladnim vokalima u pratnji harfe duboko su ukorijenjene u irskoj folk tradiciji s elementima freak podžanra po kojem je poznata Joanna Newsom.

Saint Sister u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Saint Sister u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Može se reći i da sama Lisa Hannigan ima zajedničkih momenata s navedenom pjevačicom, iako su njene pjesme melodičnije i donekle otvorenije široj publici. Europsku turneju tridesetšestogodišnja Irkinja je otvorila dvije večeri ranije u Beogradu, a preko Novog Sada došla je i do Zagreba gdje je, očekivano, veći dio večeri odvojila za promoviranje svog aktualnog albuma “At Swim” koji je odsvirala gotovo u cijelosti, uz pokoji zadovoljan pogled na prethodne uratke “Passenger” i “See Saw”.

Njezina posljednja dva albuma vezana su za snažna imena producenata: “Passenger” iz 2011. producirao je velemajstor americane i atmosfere Joe Henryja, a aktualni “At Swim” zapakirao je stručno Aaron Dessner iz The National. Ali uživo sav njihov posao leži gotovo isključivo na Lisinim leđima, koja u pratnji svog touring benda većinu nastupa ipak temelji na snazi svog specifičnog vokala i dubinskog šarma, iako je nedvojbeno da je pateći sastvav itekako znao za mjeru i maštovito se poigravao aranžmanima

Lisa Hannigan u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Lisa Hannigan u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Lisin repertoar sastoji se gotovo isključivo od balada srednjeg tempa, a osim atraktivnih singlova “The Fall” i “Undertow” u vrhunce nastupa valja ubrojiti atmosferične „Prayer For The Dying“ i „We, The Drowned“, kao i posebno zanimljiv a capella moment izveden pred kraj koncerta. Bis je također bio posebno urešena cjelina u kojoj su se Saint Sister pridružile Lisi i sastavu, prezentirajući ne samo omaljujuće zborne napjeve, već i potpunu, gotovo sestrinsku povezanost.

Mali pogon Tvornice u određenim trenucima je s euforičnim aplauzima prihvatio Lisu, a zajedničkom naboju doprinjela je i temperatura u prostoru. Pjevačica se pohvalila da je to bio prvi koncert na turneji na kojem je posegnula za ručnikom na pozornici, ali ne u smislu da joj to smeta, već da voli kad se to dogodi.

Lisa Hannigan u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)
Lisa Hannigan u Tvornici kulture (Foto: Zoran Stajčić)

Lisa Hannigan pojavom i oblakom pozitivne energije koji isijava i uživo dokazuje kako trenutno spada u vrh ženskog kantautorskog pisma, stvarajući glazbu koja je dovoljno pristupačna s jedne strane, ali istovremeno i dovoljno duboka i zahtjevna da bude i mnogo više od materijala za dokono popunjavanje etera. Smireni tempo njezine produktivnosti u skladu je i s njezinim pjesmama i jamči da ćemo i u budućnosti od nje moći očekivati kvalitetne, uravnotežene i zaokružene uratke, kao i ugodna koncertna iskustva svaki put kad odluči proći našim susjedstvom. Gdje je i više nego dobrodošla.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X