Ljeto u MSU 2022 – multimedijalna hobotnica ide dalje

Danas je u Muzeju suvremene umjetnosti predstavljeno novo izdanje Ljeta u MSU koje neprekinuto ide već devetu godinu za redom.

Vlado Kreslin (foto: Zoran Stajčić)

Ljeto u MSU započet će koncertom grupe Pussy Riot 30. svibnja što je na tiskovnoj konferenciji voditelj i začetnik programa Branko Kostelnik komentirao: „Koliko su razvikano, toliko su i udarni bend. Ove godine smo solidarni s Ukrajinom, ali nipošto ne smijemo zaboraviti sve one oponente Putinovom režimu u Rusiji, a Pussy Riot su tu jedni od najvećih kad je riječ o kulturnom segmentu.“

Kostelnik je još dodao da su Pussy Riot uspjeli bukirati za Ljeto u MSU svega dva dana prije nego li su ruski tenkovi nasrnuli na Ukrajinu.

„Ljeto u MSU čini ovu kuću još više kućom kulture. Smatram da su različite umjetničke sinergije jako važne u današnje vrijeme, kao i performerski moment koji donosi ovaj program već devetu uzastopnu godinu“, izjavila je ovom prilikom Zdenka Badovinac, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, referirajući se i na, za jednu tiskovnu konferenciju, neobičan moment obzirom da je sve započelo s kratkim solo nastupom Sare Renar, koja je potom zaželjela dobrodošlicu svima prisutnima.

Sara Renar tako je otvorila predstavljanje Ljeta u MSU, ali će ga formalno koncertno i zatvoriti 2. srpnja što će ujedno biti i zagrebačka promocija upravo objavljenog vinilnog izdanja njenog studijskog albuma „Šuti i pjevaj“. Kantautorica je samo za ovu priliku doputovala iz Pazina gdje je do kraja mjeseca uključena u rad jedne umjetničke rezidencije, a dodala je da joj je i kao arhitektici drago što će nastupiti u zdanju o kojem je učila tijekom školovanja na fakultetu.

Sara Renar (foto: Zoran Stajčić)

Drugi u nizu nastupa Ljeta u MSU rezerviran je za makedonske legende dark zvuka Mizar (4. lipanj). Grupa je za ovu godinu najavila svoje tzv. ‘peto ukazanje’, a pored albuma upravo je ovih dana objavljena i njihova biografija „Mizar-Otkrivenja 1981-2021“ koju je napisao Tošo Filipovski, inače autor Makedonske rock enciklopedije.

Tjedan dana nakon Mizara na pozornicu MSU-a dolazi J.R. August (11. lipanj). „Bit će to možda jedan od svega dva koncerta ove godine na kojem ćemo nastupiti u punom sastavu“, rekao je Nikola Vranić aka J.R. August danas na presici obećavši da će nastupiti u formaciji za zborom, tj. ukupno 17 ljudi će biti na bini. To će ujedno biti i i prilika za djelomično predstavljanje novog materijala, tj. pjesma s nedavno objavljenog albuma „Still Waters“.

Boje domaćeg hip-hop zvuka na Ljetu u MSU će ove godine braniti Grše 18. lipnja, ujedno i jedan od najslušanijih hrvatskih glazbenika općenito gledano prema Billboardovoj Croatia Songs ljestvici.

U subotu 25. lipnja, točno na slovenski dan državnosti, nastupit će slovenski kantautorski bard Vlado Kreslin. „Nemam sad trenutno ideju o koncepciji nastupa. Jedino što je sigurno jest da ću nastupiti sa sedmeročlanim bendom. Sad sam došao ovdje vidjeti tebe i malo osjetiti prostor“, komentirao je Kreslin na tiskovnoj konferenciji Kostelnikovo pitanje o tome što priprema. Kreslin je ujedno akustičnim nastupom zatvorio konferenciju izvevši tri pjesme.

Predstavljanje Ljeta u MSU 2022 (foto: Zoran Stajčić)

Ana Škegro, zadužena za potprogram performansa ovog ljeta izjavila je da je nit vodilja bila uključiti različite sadržaje koji se dotiču čak i prostornog uređenja i same arhitekture MSU-a. Najavila je uzbudljivi program performansa koji će se održavati na one datume kad i najavljeni koncerti, među njima jedan zahtjevni koji će uključivati dva sinkronizirana performansa na daljinu (jedan u Zagrebu, drugi u Aziji), a bit će i performativnog podvrgavanja torturi po metodama španjolske inkvizicije.

Ove godine će po prvi put u „multimedijalnu hobotnicu zvanu Ljeto u MSU“, kako tepa Kostelnik, biti uključeno i kazališta. Iza programa stoji legenda Eurokaza Gordana Vnuk. Kazališni program će se odvijati 10.,11. i 12. lipnja a uključuje gostovanje estonskih kazalištaraca. Kako Vnuk navodi „Estonija je s ratom u Ukrajini postala važna geostrateška točka, no navodi kako je riječ o „zemlji od 1,5 milijuna stanovnika koja je uspjela pozitivnim poslovnim praksama postati zanimljiva digitalnom biznisu, kao što je i sama tehnološki i kulturno napredna, pa bi u tom smislu i Hrvatska mogla puno naučiti od jedne takve nekadašnje tranzicijske zemlje“. Ljeto u MSU će tako ugostiti Vaba Lava – prvo estonsko kazalište bez stalne rezidencije, ujedno kolektiv koji je na glasu kao bitan angažirani teatar. U Zagrebu će izvesti tri predstave. Prva je inspirirana stvarnim događajem krađe izbornih glasova u Minsku, što je za epilog donijelo i nekoliko smrtnih slučajeva. Druga predstava se bavi rasvjetljavanjem djelovanja mafije baltičkih zemalja, dok je za kraj planirana komedija kako bi se zagrebačka publika ipak malo relaksirala od teških tema.

No to nije sve. Miranda Herceg predstavila je monografiju „Ljeto u MSU – multimedijalna hobotnica“ koju je radila zajedno s Kostelnikom i u kojoj su sadržani svi bitni momenti u učesnici prijašnjih osam godina ovog novozagrebačkog kulturnog događanja.

Multimedijalna hobotnica, dakle, uspješno pruža pipke i prema svom devetom izdanju koje počinje u (neradni) ponedjeljak 30. svibnja koncertom Pussy Riot – grupe koja je ove godine posebno gnjevna na Vladimira Putina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X