L’Kok u Tvornici – novo ime, nova snaga i nova nada

Šibenska funk rock četvrorka L’Kok u petak je odsvirala svoj prvi koncert u metropoli, točnije u Malom pogonu Tvornice kulture – klupskom prostoru kao stvorenom za predstavljanje izvođača, koji da parafraziramo riječi Atheist Rapa još uvijek ne mogu skupiti 500 posjetitelja.

L'Kok u Tvornici kulture (Foto: Walter Thompson)

„64! Sve san vas izbroja!“, izjavio je tijekom koncerta Roko Frleta, pjevač L’Koka. Autor ovih redaka ih je izbrojao 66, tako da se „objektivna“ brojka nalazi negdje u sredini. No to je nešto s čime se u ovom trenutku ne treba opterećivati. Sex Pistols su na svom prvom koncertu imali jednaki broj ljudi. Za nova imena je puno važnije kako je bilo, nego koliko ih je bilo. U slučaju L’Koka bilo je iznimno.

Grupu predvodi gitaristički veteran Ante Prgin, koji i dalje slovi za jednog od izvrsnih, a u dosadašnjoj karijeri se istaknuo u grupama Fali V i Little Pigeon’s ForHill Blues. Prgin se prije nekoliko godina zasitio Zagreba, vratio se u rodni Šibenik i tamo osnovao L’Kok. Tamo gdje je u stvaralačkoj progresiji stao s grupom Fali V, uspješno je nastavio u sadašnjoj grupi, a u nekim malo širim okvirima L’Kok su nastavili tamo gdje su Red Hot Chili Peppers stali sa „Suck My Kiss“. Dakle iznimno tvrd i žestok autorski funk u kojem je za, više nego solidnu, nadogradnju zaslužan potentni i izražajni Rokov vokal.

L'Kok - prvi koncert u Zagrebu (Foto: Walter Thompson)

Naravno nema u zvuku samo utjecaja Peppersa. Osjećaju se i elementi grungea, a u nekim pjesmama L’Kok zazvuče slično kao i Living Colour, a u domaćim okvirima i kao zdravi izdanak funk škole Dina Dvornika. Ritam sekcija koju čine bubnjar Viktor Grgas i basist Aleksandar Rogulić dobro je podmazan stroj koji se nije „zakašljao“ niti u jednom trenutku, a treba uzeti u obzir i „otežavajuću okolnost“ da grupa voli i improvizirati na pozornici i poigravati se s dinamikom.

Autorski izričaj grupe jednako je potentan i riječi grupe uspješno pronalaze uši i srca publike. Jedine dvije pjesme na engleskom jeziku „Bitter All The Way“ i „Simulation“ spadaju u rane radove L’Koka koji se u kasnijoj fazi okrenuo hrvatskom jeziku, a među malom jezgrom okupljene zagrebačke frakcija obožavatelja na koncertu hit status su imale pjesme „Strah“ i „Misli vs riječi“. Iste je bend ujedno i ponovio na bisu, jer okupljenima ritma i riječi nije bilo dosta kad je završio službeni dio koncerta.

L'Kok su: Ante Prgin, Roko Frleta, Viktor Grgas i Aleksandar Rogulić (Foto: Walter Thompson)

L’Kok se po riječima Ante Prgina uskoro sprema snimiti album, a po onome što je grupa pružila uživo, nema sumnje da je za to došlo i vrijeme. Bend je usviran i u dobroj formi, a među 17 autorskih pjesama koliko ih je bilo odsvirano u petak u Tvornici sigurno je da će se pronaći desetak udarnih koje će dostojno ucrtati koordinate L’Koka na domaćoj diskografskoj mapi, pa makar bila riječ i o free downloadu. Glazba L’Koka će već pronaći svoj put, pogotovo jer je dobra.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X