L’Kok u Tvornici – novo ime, nova snaga i nova nada

Šibenska funk rock četvrorka L’Kok u petak je odsvirala svoj prvi koncert u metropoli, točnije u Malom pogonu Tvornice kulture – klupskom prostoru kao stvorenom za predstavljanje izvođača, koji da parafraziramo riječi Atheist Rapa još uvijek ne mogu skupiti 500 posjetitelja.

L'Kok u Tvornici kulture (Foto: Walter Thompson)

„64! Sve san vas izbroja!“, izjavio je tijekom koncerta Roko Frleta, pjevač L’Koka. Autor ovih redaka ih je izbrojao 66, tako da se „objektivna“ brojka nalazi negdje u sredini. No to je nešto s čime se u ovom trenutku ne treba opterećivati. Sex Pistols su na svom prvom koncertu imali jednaki broj ljudi. Za nova imena je puno važnije kako je bilo, nego koliko ih je bilo. U slučaju L’Koka bilo je iznimno.

Grupu predvodi gitaristički veteran Ante Prgin, koji i dalje slovi za jednog od izvrsnih, a u dosadašnjoj karijeri se istaknuo u grupama Fali V i Little Pigeon’s ForHill Blues. Prgin se prije nekoliko godina zasitio Zagreba, vratio se u rodni Šibenik i tamo osnovao L’Kok. Tamo gdje je u stvaralačkoj progresiji stao s grupom Fali V, uspješno je nastavio u sadašnjoj grupi, a u nekim malo širim okvirima L’Kok su nastavili tamo gdje su Red Hot Chili Peppers stali sa „Suck My Kiss“. Dakle iznimno tvrd i žestok autorski funk u kojem je za, više nego solidnu, nadogradnju zaslužan potentni i izražajni Rokov vokal.

L'Kok - prvi koncert u Zagrebu (Foto: Walter Thompson)

Naravno nema u zvuku samo utjecaja Peppersa. Osjećaju se i elementi grungea, a u nekim pjesmama L’Kok zazvuče slično kao i Living Colour, a u domaćim okvirima i kao zdravi izdanak funk škole Dina Dvornika. Ritam sekcija koju čine bubnjar Viktor Grgas i basist Aleksandar Rogulić dobro je podmazan stroj koji se nije „zakašljao“ niti u jednom trenutku, a treba uzeti u obzir i „otežavajuću okolnost“ da grupa voli i improvizirati na pozornici i poigravati se s dinamikom.

Autorski izričaj grupe jednako je potentan i riječi grupe uspješno pronalaze uši i srca publike. Jedine dvije pjesme na engleskom jeziku „Bitter All The Way“ i „Simulation“ spadaju u rane radove L’Koka koji se u kasnijoj fazi okrenuo hrvatskom jeziku, a među malom jezgrom okupljene zagrebačke frakcija obožavatelja na koncertu hit status su imale pjesme „Strah“ i „Misli vs riječi“. Iste je bend ujedno i ponovio na bisu, jer okupljenima ritma i riječi nije bilo dosta kad je završio službeni dio koncerta.

L'Kok su: Ante Prgin, Roko Frleta, Viktor Grgas i Aleksandar Rogulić (Foto: Walter Thompson)

L’Kok se po riječima Ante Prgina uskoro sprema snimiti album, a po onome što je grupa pružila uživo, nema sumnje da je za to došlo i vrijeme. Bend je usviran i u dobroj formi, a među 17 autorskih pjesama koliko ih je bilo odsvirano u petak u Tvornici sigurno je da će se pronaći desetak udarnih koje će dostojno ucrtati koordinate L’Koka na domaćoj diskografskoj mapi, pa makar bila riječ i o free downloadu. Glazba L’Koka će već pronaći svoj put, pogotovo jer je dobra.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X