London Calling – hipsters of the world, unite!

Kako svi putevi vode u Rim, ljetno hodžošaće prosvjetara-gastarbajtera na ferju u domovini svelo se na festivalske putešestvije čija je pohabana, posoljena i istočkana mapa upućivala na antičku prijestolnicu, no u zadnji je čas prekrižena u korist Otoka, nekadašnje provincije, današnjeg centra kulture i bljutave hrane.

London (Foto: Igor Jurilj)

London je karneval bizarnosti par excellence orijentiran isključivo na privređivanje, glodalačku akumulaciju i trenutačnu konzumaciju čime daje privid slobodoumlja predimenzioniranim reklamama u podzemnoj željeznici s licima ‘Drugih’. Oni su mu nužni za obavljanje onih mravljih i magarećih poslova, a ispod časti su izbljedjeloj mladeži što po dalmatinskoj obali iz obijesti i neumjerenosti ostavlja svoje izlučevine za perverzno skupih sodomogomorastih festivala organiziranih samo za njih. Za takvu je zlatnu mladež obrazovanje najdraži elitni sport – privilegija rezervirana za odabrane, srećkoviće i skorojeviće gdje zasluge i sposobnost ne idu pod ruku bankovnom računu, pa školarine iznose gotovo kao cjeloživotno primanje prosječne hrvatske obitelji. Istovremeno, kao tranzitna točka u karijeri, gotovo neovisno o profesiji, ali i jezičnim kompetencijama, posebice mlađim generacijama, profesionalcima u prirodnim znanostima, London je platforma za poslovno razvijanje i usavršavanje, kao i onu vječno poželjnu akumulaciju kapitala.

London (Foto: Igor Jurilj)

Kao nekadašnji kolonijalni centar, mozak operacije što upravljala je sa 60 posto naseljenog svijeta, eksploatirala resurse i ljudski kapital do iznemoglosti, a zauzvrat im dala ‘zapadnjačku demokraciju’, u centar je privukao iste aktere željne svog dijela kolača od torte. No dok oni svoju pogaču peku i prosperiraju u odnosu na svoju zemlju podrijetla, tek rijetki od njih, najsretnija elita, kadra je postati dijelom akademske elite, gotovo neodvojive od one privilegirane, nasljedne i pokretačke. U toj sada ponovno stabilnoj socijalnoj državi malo je nezadovoljštine, jer kruha i piva ima u izobilju, no po cijenu čovjeka i topline ispranih odavno u zamućenim tokovima Temze i na obalama Atlantika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X