London Calling – hipsters of the world, unite!

Kako svi putevi vode u Rim, ljetno hodžošaće prosvjetara-gastarbajtera na ferju u domovini svelo se na festivalske putešestvije čija je pohabana, posoljena i istočkana mapa upućivala na antičku prijestolnicu, no u zadnji je čas prekrižena u korist Otoka, nekadašnje provincije, današnjeg centra kulture i bljutave hrane.

London (Foto: Igor Jurilj)

Kod nas nova niskobudžetna aviokompanija Vueling i sistematični Putoholičari.com provocirali su novčanik još od lipnja ponudama letova prema Rimu gdje se na ljetnoj turneji našlo i ime dinamičnog jazz kolektiva Snarky Puppy. No prevagnuše pomicanja u datumima nabrijanih štenaca na Otoku gdje su upućivali i neke prijateljske veze i činilo se logično nakon Soundwavea, engleskog festivala za Engleze, poletjeti dok su boje na festivalskim narukvicama postojane, a low-cost aerodromi u krugu pajdaša s priobalnim viksama. Regeneracija redom ćevosa, redom inćuna, redom domaće žeste, kvašenja pod dalmatinskom stinom i um je dovoljno podložan sugestiji, pa nimalo low-cost povratna karta Ryanaira za pravac Zadar-London (Stansted) u noćnom deliriju biva kupljena virtualnim parama. Već sljedećeg jutra naptrnjača napunjena tek donjim vešom, majicama na kulen (hvala, čika Stevo), E.A.Poea, Cherkeze, Sheldona, mjuzom i knjigama Dona DeLilla i Tima Wintona letjela je put kišnog otoka među nepravilno preplanulim Englezima uvaljenih u žuto-plava sjedala aviokompanije, obilježenih žuto-plavim trakicama sa Soundwavea.

London (Foto: Igor Jurilj)

O festivalu u Tisnom govorilo se i po slijetanju kada se horda fragmentirala po double-deckerima, čak i do Bethnal Greena – zaboravljene četvrti danas mladih i uspješnih poslovnjaka. Ondje se u viktorijanskoj zgradi smjestila i skrovita galerija IMT stanovite Lindsay Friend – poslodavke mlade mi prijateljice-profesorice povijesti umjetnosti na usavršavanju. U sparnom, sterilnom pozadinskom prostoru galerije kolegica tapka po tipkovnici zajedno s prividno rahitično-anoreksičnom neurotičarkom pored koje se na prozorima prepredeno šulja gola mačka Cordelia željna zraka i sunca. Cordelia se izvija među predimenzioniranim zaslonima dvaju Macova između kojih je smještena urna njezinog kremiranog brata Sebastiana. On je preminuo tri tjedna ranije i za njega su održane karmine.

London (Foto: Igor Jurilj)

U tijeku su bile pripreme za kvazi-performans samoprozvanih ekscentrika Londona nad čijim se tobož uvrnuto-estetičkim onaniranjem hinjeno dive hipsteri zavinutih brkova i brada, urešenih tratinčicama, dok sve različite djevojke izgledaju jednako skrojeno u camdenskim ready-made dućanima hipsterštine. Manjak tolerancije prema pretencioznom učitavanju materije u ideje bez supstanci motivirale su me na praktičnost i ugodu: kupovinu tjednog Oystera – univerzalne karte za javni prijevoz od otprilike 410kn (38 funti tjedna karta i 5 funti za karticu prema tečaju 9,81) i istraživanje onoga što je voda nanijela na Regent’s Canalu ispruženog uz Viktorijin park.

London (Foto: Igor Jurilj)

Zamućeni kanal obljubljuju plutajući hipijevski domovi, svojevrsne lutajuće stijene iz vladavine Čelične Lejdi. Vječno u tranzitu, brodice-kuće evociraju neku romantičniju i bezbrižniju Englesku danas svedenu na mrvice na vodi koje obgrljuju izbljedjeli ciglani kosturi kombinata, pogona i postrojenja. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X