Luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma Majki od danas u pretprodaji

Nakon trideset godina.

Majke “Razdor”

Jedan od ključnih albuma hrvatskog rocka devedesetih, i po mnogima najbolji album Majki – “Razdor”, upravo je, nakon trideset godina, dobio svoje obljetničko vinilno reizdanje. Objavljen u suradnji tada novopokrenute nezavisne etikete T.R.I.P. Records i Croatia Recordsa, “Razdor” je, zajedno s istovremeno objavljenim albumima “Džinovski” Hladnog piva i “Dorothy” Overflowa, predstavljao temelj tadašnje rock scene, koja će svoju kulminaciju doživjeti na prvom Fiju Briju festivalu, održanom krajem 1993. godine.

Osnovane 1984. godine u Vinkovcima, Majke su do prvog albuma, objavljenog krajem 1990. godine i simbolično nazvanog “Razum i bezumlje”, prošle turbulentan put prepun uspona i padova te su od malog benda iz provincije postali najveća podzemna garažna rock’n’roll atrakcija na ovim prostorima. U ljeto 1991. godine bend je prestao s radom, da bi Goran Bare i Željko Mikulić – Korozija, članovi originalne postave Majki, već nekoliko mjeseci kasnije ipak shvatili da bez glazbe ne mogu. Bend je ponovo krenuo s radom, ovaj put u pomlađenom izdanju, sa Zoranom Čalićem na gitari i Jurom Nižićem na basu i sve do danas, uz povremene turbulencije, kao i na početku, Goran Bare i Majke su jedan od naših najznačajnijih rock’n’roll bendova.

“Razdor” je nastao u kratkom periodu početkom 1992. godine – Majke su u ratnom okruženju i u nimalo motivirajućim uvjetima napravile album bez praznog hoda i neke od najboljih pjesama u karijeri. Na njihovoj koncertnoj listi i danas možete redovno čuti “Krvarim od dosade”, “Mršavi pas”, “Budi ponosan”, “Fantastična vatra”, “Bez pameti”… Album koji je svjedočio o vremenu osobnog kaosa i tjeskobnih devedesetih, iznjedrio je neke od najboljih Baretovih stihova, ali i jednako upečatljive rifove iza kojih je stajao tada još tinejdžer Čalić. Učestali koncerti u Sloveniji pomogli su “novim” Majkama da relativno brzo pred tamošnjom publikom izbruse, a potom s Denykenom i snime, materijal koji i trideset godina kasnije ne ostavlja ravnodušnim svojom mješavinom punka, bluesa, garage rocka i psihodelije te neponovljivim Baretovim pjevanjem, u najboljoj tradiciji Jima Morrisona, Iggy Popa i ostalih velikana uz koje je odrastao.

Majke (foto: Nino Šolić)

Bogato opremljena knjižica koja prati reizdanje “Razdora” donosi tekstove tadašnjeg izdavača i menadžera benda Aleksandra Dragaša, slovenskog koncertnog promotora i novinara Igora Bašina BIGora te Denisa Mujadžića Denykena, koji je snimao album. Po prvi put na jednom mjestu, o “Razdoru” i njegovom nastanku govore Bare, Zoki, Jurica i Korozija. Knjižica sadrži i eksluzivne neobjavljene fotografije Darka Bandića, Nine Šolića i Marija Grobenskog te postere Majki koje je ilustrirao pulski umjetnik Nadan Rojnić. “Razdor” dolazi i s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterirao Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Za likovno oblikovanje dizajna reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota, zaslužan je Darko Kujundžić.

“‘Razdor’ je za moj ukus ili prema mom poimanju jedan od potencijalno ključnih grunge-rock albuma, samo što o tome svijet nema pojma, a po mnogočemu usporediv s ključnim albumima Mudhoneya, Soundgardena, Alice in Chains, Pearl Jama i Nirvane jer su neka slična energija, prljav zvuk i bujica emocija proizašli iz dosade i beznađa, nadanja i stremljenja, pakla i raja, ponosa i prkosa, rock’n’rolla i patnje, straha i slobode. Samo na hrvatski, a ne na američki način.” – Aleksandar Dragaš navodi u knjižici reizdanja.

Majke – Razdor (Remaster 2023)” naručite putem pretprodaje na webshopu Croatia Recordsa po cijeni od 25 eura.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X