Mac DeMarco u dvorištu Močvare – lagan kao lahor, lud kao puška

Teško je i zamisliti da će netko doći makar i blizu stvaranja ovakvoga šoua kakvime je DeMarco počastio publiku te tople ljetne večeri.

Mac DeMarco (Foto: Tomislav Sporiš)

Treći SuperUho Festival predstavio se u Zagrebu s dva koncerta na različitim ljetnim varijantama prostora za nastup u okviru Močvare. I dok je u četvrtak Damien Jurado odsvirao intimniji koncert na terasi Močvare, oduševivši publiku u klubu i ponekog putnika namjernika na nasipu, Mac DeMarco i opening act Alex Cameron zasvirali su u velikom dvorištu iza kluba, gdje je ambijent s ranim početkom nastupa podsjetio na kakav ljetni festival.

Publika je došla na vrijeme i u velikom broju, na šanku su se točile craft pive i sve je djelovalo vrlo opušteno i ugodno. Sunce nije ni zašlo u trenutku kad su Mac i bend izišli na pozornicu. Koncert je morao biti okončan do 23 sata (a završio je i koju minutu ranije). Nastup je otvoren novim singlom “The Way You’d Love Her”, a zatim nastavljen naslovnom pjesmom prethodnog aluma “Salad Days” i već je svima okupljenima bilo jasno da će pred njima biti vrlo opuštena i pozitivom ispunjena večer.

U središtu priče bio je Mac onakav kakav jest – otkačen, spaljen, lud. Valjao je fore non-stop, zalijevao se viskijem i pivom, pričao na hrvatskom o svom “malom kurcu”, sudjelovao u crowdsurfingu na “Freaking Out The Neighburhood”, a našpanani bend je pratio na pjesmama starim i novim, autorskim, ali i onima Steely Dana i Metallice, čiju su “Enter Sandman” na bisu pretvorili u nešto sasvim drugačije. Čini se kako nije bilo nezadovoljnog čovjeka u publici.

Zarazna pozitiva koju otkačena ekipa širi oko sebe proširila se jednako zaraznim divljaštvom i kaosom koji je uslijedio i od laganini čagice koncert pretvorio u feštu za pamćenje. Zagrebački predkoncerti SuperUha kvalitetom su se pokazali gotovo sigurno jednako vrijednima onima koji će uslijediti u Primoštenu, ali teško je i zamisliti da će uopće netko doći makar i blizu stvaranja ovakvoga šoua kakvime je DeMarco počastio publiku ove tople ljetne večeri na dvorištu Jedinstva. Koje, kao i terasa, uzgred moraju postati standardnim lokacijama za vrijeme vrućih mjeseci u Močvari.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X