‘Mala kavana’ u Komediji – razonodno, sa zrnom soli

Našli se Hercegovac, purger, Siščanin, Prigorac, Bosanka, dundo… u maloj kavani na zagrebačkome trgu 1910.

Mala kavana u Komediji (Foto: Ines Novković)
Mala kavana u Komediji (Foto: Ines Novković)

Razni likovi, dobri i loši, uzorni i besprizorni, odlučni i mlitavi, čestiti i kvarni, sudjeluju u zgodici koja na humorističan i donekle poučan, ali nadasve zabavno razonodan način, ponajvećma nastoji oslikati ljudske karaktere. Premda redom karikirani prikladno mediju, među njima najistinitije i najprepoznatljivije odjekuju jezičavo zabadalo, napržica i spletkar bez računa, gospon Genček te naivno nevaljao trgovac suknom Stanko, čiji interpreti Željko Duvnjak i Davor Svedružić daju najuvjerljivije izvedbe, a što nas dovodi do one kokoš-jaje dvojbe je li tome tako zato što je riječ o najbolje napisanim ulogama ili su ih takvima učinili glumci. Kako god, i Duvnjak kao katkad umilna zlica Genček i Svedružić kao smeteni Stanko, oba lika žrtve poriva kojima ne mogu odoljeti, u tim su ulogama svojski pri svom glumačkom temperamentu.

U adaptaciji i režiji Damira Lončara, prema živome, odličnome prijevodu Jerke Belan (s konzultacijama adaptacija teksta Davora Žagara, Denisa Bržića i dr. Frana Čale) koji na pozornicu donosi brojne regionalne idiome i mnoge šarmantne uzrečice i poštapalice, u zagrebačkoj je Komediji koncem prošle godine (premijera 28. studenoga 2014.) postavljena najfriškija ovdašnja prilagodba komedije „La bottega del caffe“ (1750) talijanskog komediografa Carla Goldonija (1707-1793), koja je u nas legendarno zaživjela kao „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića na Dubrovačkim ljetnim igrama 1978. Bez puno popratnih efekata, u jednom dobro zamišljenom i ostvarenom scenografskom prostoru realističkog duha (Ivo Knezović), s minimumom svjetlosnih intervencija (Ivo Knezović), tek s malo promjena kostima (Danica Dedijer) koji slikovito potcrtavaju osobnosti i nenametljivom glazbom (Dinko Appelt), Lončar se dobrano oslanja na tekst sa svim njegovim vrlinama – ponešto dobro proučenih karaktera, zgodne komične situacije i doskočice, ležerno humorističan ton – i manama – pokoji lik-funkcija, gdjekoja mehanički osmišljena scena, neuvjerljivo zaokruživanje cjeline prevladavanjem dobra, a uvjetovano dramaturškim formalnostima, odnosno cakum-pakum vezivanje ukrasne vrpce falšno umirujućeg sretnog završetka.

'Mala kavana' u Komediji (Foto: Ines Novković)
‘Mala kavana’ u Komediji (Foto: Ines Novković)

Kako i priliči Komedijinu temeljnom profilu, dvosatna predstava prema predlošku autora koji je status visokog kazališnog uglednika stekao kao uozbiljitelj pučke komedije, ponajprije želi zabaviti, nasmijati i opustiti, u čemu i uspijeva, no ne bez zrnca soli i ne bez ponude za razmišljanje onome kojemu je do toga stalo.
Pohvaliti valja i bogatu i zanimljivu programsku knjižicu koja osim stručnih, ali ne suhoparnih tekstova o Goldoniju i „Bottegi“ sadrži i dobrodošle štiklece o Zagrebu 1910. i o dolasku kave u Zagreb.

(ZGK Komedija, Zagreb, 31. ožujka 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X