Mangroove u Saxu – pop za dušu

Taktilno i nenametljivo zapjevala je Željka Veverec pjesmu ‘Preludij’ koja otvara ‘Sami’, novi album grupe Mangroove, i žamor u klubu Sax! utihnuo je istog trena. Kao da je najfinija svila prešla preko uha – čista senzualna vokalna estetika koja vas obuzme i čijem se ugođaju jednostavno prepustite.

Mangroove u Saxu (Foto: Zoran Stajčić)
Mangroove u Saxu (Foto: Zoran Stajčić)

Kao pjevačica Željka Veverec uživo donosi istu magiju kao i u studijskim uvjetima, razoružavaju svakog skeptika uvjerenog da nekakvi auto-tune programi mogu napraviti čuda. Možda i mogu, ali nema ništa do glasa koji majstorskom interpretacijom vodi do slušne nirvane. Veverec je sinoć samo napravila ono što inače radi; pjeva, i time stvorila zvučni ambijent kojeg bi svakako trebalo biti više u eteru domaćih radio stanica koje u većini slučajeva pribjegavaju formatiranom programu čime gube tlo pod nogama u otkrivanju glazbene sadašnjosti.

Toni Starešinić (Foto: Zoran Stajčić)
Toni Starešinić (Foto: Zoran Stajčić)

Možda je to i najveći razlog zašto se ovakav punokrvi pop sastav kao što je Mangroove predstavio u klupskim uvjetima. Jest da je Sax! bio pun, ali moglo bi se više od toga. Nakon „Preludija“ uslijedila je „Ljubavna“ koja je ujedno bila prava uvertira u karakter koncerta, a to je bilo podvrgavanje pop zgoditaka improvizacijskim igrama koje su prolongirale ugođaj i pumpale ritam dok se Željka pored pjevanja igrala i s thereminom (uređaj kojim se određuje visina zvuk približavanjem dlana anteni) čime se odigravala i određena instrumentalna komunikacija ponajviše između nje i klavijaturiste Tonija Starešinića. Proradio je mojo na više nivoa sinoć, cijeli bend bio je ‘unutra’, kako se to popularno zna reći, a Veverec je upravo tim detaljem s thereminom bila instrumentalni dio Mangroovea u određenim trenucima.

Željka Veverec za thereminom (Foto: Zoran Stajčić)
Željka Veverec za thereminom (Foto: Zoran Stajčić)

Granice između uloga koliko su god bile jasno iscrtane i prezentne zahvaljujući nivou profesionalizam članova grupe, toliko su bile i brisane njihovom međusobnom glazbenom komunikacijom na pozornici. Bili su zaigrani i to se osjetilo. Iako savršeno funkcioniraju po punoći zvuka kao kvartet, Mangroove je s gostima dodatno unosio dinamiku u nastup. Umjesto Dade Topića u pjesmi „Pokušaj“, sa Željkom je u duetu zapjevao Nikola Marjanović, kao što su se istaknuli Viktor Lipić na Hammond klavijaturama i saksofonisti Igor Geržina i Vojkan Jocić.

Mangroove u Saxu (Foto: Zoran Stajčić)
Mangroove u Saxu (Foto: Zoran Stajčić)

Repertoar skoro dvosatnog nastupa ponajviše je uključivao pjesme s prethodnika albuma „Sami“, odnosno s „Put na mjesec“ (2012.), da bi se s obradom „Human Nature“ Michaela Jacksona, koja kao bonus zatvara recentni uradak, Mangroove sinoć oprostili od publike koja je dobila večer ispunjenu kvalitetnim pop zvukom prošaranim jazz izvedbom i intuicijom.

Mangroove u Saxu (Foto: Zoran Stajčić)
Mangroove u Saxu (Foto: Zoran Stajčić)

Magroove su kao i ,uzmimo za primjer samo najrazvikanija imena, Jinx i Detour još jedan dokaz da domaći pop ne mora nužno biti opterećen kičem i neukusom i da može plijeniti svojom kvalitetom. Jedino u slučaju Mangroovea bi se radijski urednici trebali prestati ponašati kao da je riječ o najskrivenijoj domaćoj pop tajni pa da je treba skrivati od ušiju slušatelja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X