Marco Valvassori – Talijan koji promovira regionalnu scenu u Italiji agilnije od svih ovdašnjih minstarstava kulture

Upoznajte najzaslužnijeg čovjeka za proboj regionalne scene u susjednu nam Italiju.

Marco Valvassori
Marco Valvassori

Marco Valvassori rođen je i odrastao u Trstu, a kako sam kaže “glazba je oduvijek bila prisutna u roditeljskom domu”. S 15 godina otišao je na prvi koncert u životu, a bila je riječ o nastupu Loua Reeda u Milanu, što ga je “inficiralo” glazbom o kojoj je i dalje ovisan ovaj talijanski 29-godišnjak. U srednjoj školi je pjevao i svirao gitaru u bendu Spinning Plates, nazvanom po pjesmi Radioheada. Probe su se redovno održavale u podrumu kuće njegove bake, ali je odlazak na fakultet donio druge obaveze i bend se rasformirao. No polako se dogodila druga glazbena ljubav – ona prema našoj regionalnoj sceni.

“Prvi kontakt s vašom regionalnom scenom dogodio se tijekom svibnja 2015. godine tijekom rada za Radio Fragola na kojem vodim show “Closing Time”. Imao sam tada ideju intervjuirati nekoga s Indirekt Festivala koji se svakog lipnja održava u Umagu za koji sam prvi put čuo od prijateljice Tanje iz Buja. Ona me preko nekih zajedničkih prijatelja spojila s Vedranom Kaligarićem, organizatorom festivala. Bio sam na putu onog trenutka kad smo sve utanačili. Uistinu me impresionirala energija, briga i entuzijazam Vedranovog tima, izvrsni ljudi, imam to zadovoljstvo da ih upoznajem sve više i bolje. Tada sam po prvi put slušao NLV i Stray Dogg i pomislio: “Čovječe, ovi ljudi stvarno imaju nešto za reći!” Autentični i potpuno predani glazbi, a radilo se o nečemu što mi se nalazi gotovo “iza ugla” tj. pred nosom”, prisjeća se Marco Valvassori.

Prvi ovdašnji glazbenik kojeg je pozvao u svoj radijski show bio je Vlado Kuzman, talentirani kantautor iz Buja, nakon što je odslušao demo snimke pjesama njegovog predstojećeg albuma “Harvest Of Colors”. “Pružio mi je identični ugođaj kakav mi daje Nick Drake. Sjećam se da sam ga pitao za ime engleskog benda o kojem mi je pričao, a on se nasmijao, jer sam se referirao na hrvatski elektronički dvojac Side Project i album “Things Which None Else Should Know About”, jer sam nakon preslušavanja bio uvjeren da je riječ o bendu iz Londona”, izjavio je Valvassori.

Pored “Closing Time” showa pokrenuli ste i “Balcony TV” sessione uživo gdje ste ugostili hrvatske izvođače poput Lovely Quinces, Sare Renar, NLV… Kako ste došli na ideju o “Balcony TV Sessions”?

Marco Valvassori: Oduvijek sam imao ideju kao koncertni organizator da napravim neki ekstra materijal gostujućih glazbenika, snimim neki dokument, nešto poput razglednice grada koju je umjetnik poslao kući, nešto što ću s ponosom, i vjerojatno s malo nostalgije, moći pogledati nakon desetak godina. Započeo sam sa “Closing Time” sessionima uživo koji se mogu gledati i online, a preko njim me zapazila ekipa s Balcony TV Trieste (koji postoji od 2014.) i koja je tražila prezentra koji govori engleski i dovodi nove umjetnike, i eto me. Prva hrvatska glazbenica koju sam pozvao bila je Sara Renar i bio je to njen prvi nastup izvan vaše regije, uistinu važna stvar. Sjećam se da sam bio prilično nervozan, što valjda može vidjeti svatko tko pregleda video. No sve se završilo tako da je Sarin session završio kao najgledaniji session u kratkoj povijesti Balcony TV-a sa skoro 19.000 pregleda. Snimanje s Lovely Quinces počelo je s mog balkona, što je cijeli proces učinilo lakšim i opuštenijim.

Što morate čuti od glazbenika da bi vas privukla njihova glazba?

Marco Valvassori: Kad dođe do otkrivanja novih bendova ili kantautora obično mi “moraju proći na testu nastupa uživo” kako bi me uvjerili. Ako nešto uistinu uhvati moju pažnju počinjem osjećati veliku privlačnost. Nešto poput magneta. Za primjer ću uzeti svoje prvo koncertno iskustvo s Pridjevima na Indirekt Festivalu prošle godine. Jednostavno su me otpuhali. Genijalnost Dina Santaleze u kombinaciji s izvanrednim pjevačicama Ninom Romić i Ivanom Picek, uz to praćeni izvrsnom ritam sekcijom, me odnijela u neki drugi svemir. Jedno od onih iskustava koja ću teško zaboraviti. Počeo sam skakati i plesati. Komplicirano je objasniti taj proces, nešto kao kad John Belushi u filmu “The Blues Borthers” vidi svjetlo i osjeti se prosvjetljenim. Nekad glazba izazove baš takav efekt.

Često dolazite na koncerte ovdašnjih bendova u Zagreb i Beograd, što vas čini uistinu velikim obožavateljem scene?

Marco Valvassori: U ovom trenutku osjećam se i više nego obožavateljem. U godinu dana ne samo da sam upoznao puno umjetnika, mnogi od njih su spavali na mom kauču tijekom njihova boravka u Trstu, već i njihove menadžere, djevojke, dečke, roditelje… Mogu reći da se i u Zagrebu i u Beogradu osjećam kao kod kuće. Volim dolaziti kod vas. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X