Marinada ‘Na vrućem krovu’ – savršeno razumljivi i potpuno neshvatljivi

Sedam godina nakon sjajnog maksi singla ‘Čista ljubav’, kojeg je bilo moguće promatrati i kao ovdašnji odgovor na Kraftwerk, riječka četvorka Marinada ponovno je, ovoga puta na dugosvirajućem albumu, udružila snage s producentom i DJ-em Mirom Merlakom aka Qwertyjem.

Marinada ‘Na vrućem krovu’

Za one koji ne znaju, iza imena Marinada krije se jedna od najosebujnijih i najkreativnijih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni koja iza sebe ima više od dvadeset izdanja, satkanih od minimalističke, lo-fi elektronike, nedistorziranih akorda na gitari i neobične, često introvertirane poetike Marina Alvira. S Qwertyjem ih, osim istog rodnog grada, povezuje i obiteljsko stablo pošto u bendu svira i njegov brat Robert, a sudeći po ovih osam pjesama, i sklonost vintage elektronskoj glazbi, istini za volju, posljednjih godina aktualnijoj nego ikad.

Pločom “Na vrućem krovu”, kako su sami opisali u press materijalima, nastavljaju sintetizirati svoju glazbu, što ih je učinilo srodnicima svih ključnih igrača eksperimentalnog synth-popa, EBM-a pa čak i disca, bilo da je riječ o Kraftwerku, ranom Human Leagueu i Johnu Foxxu ili novijim imenima poput Hot Chipa ili Roisin Murphy. Njima ovoga puta vrijedi pridodati i neke ovdašnje veličine pa tako u uvodnoj “Poljubac za sutra”, koja donekle evocira i Bowiejev „Fame“, “Najbolji dani” i “Sedam” dodiruju i electro funk prvih albuma Boe ili beogradskih Du Du A.

U globalu, radi se o jednom od njihovih plesnijih albuma iako to u ovom slučaju ne treba shvatiti previše doslovno. Ritam-mašine pumpaju nešto čvršće i nabrijanije beatove, refreni su za nijansu više ‘catchy’ nego inače, no i dalje je u pitanju klasična Marinada, istovremeno sasvim obična i krajnje uvrnuta, savršeno razumljiva i potpuno neshvatljiva, ledeno hladna i duboko emotivna.

Svi ti epiteti odnose se i na Alvirove stihove, bilo da opisuje neke svakodnevne, većini neprimjetne trenutke ili s malo riječi kaže izuzetno puno, kao u spomenutoj “Najbolje godine”, možda i najjačoj pjesmi koju su napravili.

“Ljude koje volim” i “Radosni dani”, pak, zadovoljile su neke ekscentričnije skladateljsko-sviračke porive benda, čime je zaokružena priča o ploči koja iznova dokazuje da u glazbi najzanimljivije stvari uvijek treba tražiti na rubu, u dubinama undergrounda.

Ocjena: 9/10

(Samizdat, 2019.)

Poslušajte: Marinada “Na vrućem krovu”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X