Mark Lanegan Band ‘Blues Funeral’ – potpuno očekivano remek-djelo

‘Grunge otpadnik’ vratio se s prvim solo albumom nakon osam godina pauze – nikad sumorniji i nikad bolji…

Mark Lanegan Band – Blues Funeral

Rijetko se u glazbi događa da rezultat stopostotno opravda očekivanja, još rjeđe da ih čak i premaši. Velika nadanja gotovo bez iznimke završe još većim razočaranjima, albume koje unaprijed zamislimo vrhunskima na kraju na silu preslušavamo ne bismo li barem na trenutak prepoznali što god smo se to nadali pronaći. Nerealna očekivanja uglavnom pokvare užitak.

Kod Marka Lanegana takvim strahovima mjesta nema. Još od trenutka kada je prvi put najavljen „Blues Funeral“, njegov prvi solo album nakon osam godina, potpisnik ovih redaka nije imao ni trunku sumnje da bi to trebalo biti nešto izvanserijski. Je li to zato što je mit o Laneganu kao grunge otpadniku i jednom od najekspresivnijih rock vokala krenuo već krajem osamdesetih, kada je pjevao i svirao u Screaming Trees? Ili zato što je likom i djelom klonirao Waitsa, što zna biti mračniji od Cavea i dublji od Cohena? Ili što je kao gost Queens of the Stone Agea na Križankama prije desetak godina otpuhao sve nas koji smo ga promatrali idolopoklonski, bez treptanja i disanja? Ili zato što su se o njegovim ovisnostima pričale kojekakve grozomorije, pa nam bude baš nekako drago kad s vremena na vrijeme čujemo da je još uvijek živ?

Tko će znati zašto… no Lanegan nam je opet dokazao da na neku foru zna kako postati iznimka i ne pokvariti očekivanja. Štoviše, učini ih skromnima. „Blues Funeral“ jest izvanserijski album, teško i sporovozno sahranjivanje bluesa, koje ne nudi ni jedan loš niti promašen trenutak. Ako je vjerovati lovačkim pričama, Lanegan je ovih dvanaest pjesama pisao na koljenima ispod mikrofona kad je crveno svjetlo na vratima studija već bilo upaljeno. I doista, ne radi se ovdje o nikakvom pametovanju, kompliciranju, izmišljanju tople vode, nema revolucije u zvuku, nezaboravnih refrena, dizanja prašine niti adrenalinskih poskočica. Cijeli album kao da je nastao u jednominutnom naletu inspiracije.

Laneganov album na okupu drži konstantan, zakukuljen i zamućen pravolinijski ritam, taj potmuli riff koji čvrsto stišće čitav materijal. No, nipošto se ne radi o jednodimenzionalno odrađenom poslu. „Gray Goes Black“ potvrđuje glazbenikovu tvrdnju da se prije snimanja hranio „Closerom“ Joy Divisiona, „Harborview Hospital“ jedan je protočan, floydovski blues, „Deep Black Vanishing Train“ akustična je i sumorna skladba, na „Tiny Grain of Truth“ je, nakon dugih nastojanja kroz cijeli album, konačno iz boce oslobođen psihodelični duh, „Quiver Syndrome“ je nabrijana do ruba pucanja, na “Riot In My House“ Lanegan čak uspijeva zvučati optimistično, na „St. Louis Elegy“ je neočekivano opušten, „Phantasmagoria Blues“ potpuno opravdava naziv, „Leviathan“ donosi iznenadan pročišćeni zvuk… Album „Blues Funeral“ zamagljen je i siv, ali nikako jednoličan.

Tri su potporna stupa albuma. U prvom redu „Gravedigger’s Song“, pjesma hipnotičnog ritma od kojeg se teško odlijepiti, a isti problem imat ćete i s bolno uvjerljivom „Bleeding Muddy Blues“. Treći pogodak je „Ode to Sad Disco“, nešto što potpuno odudara od svega pobrojanog.

Mark Lanegan svojim je sedmim solo albumom još jednom učinio vlastitu depresiju uvrnuto uzbudljivom, a dubine u koje svjesno ili nesvjesno ponire, nedokučive su i samim time neodoljive. Na „Blues Funeralu“, teškom i sasvim jednostavnom albumu, leđa mu čuvaju uvaženi članovi iz RHCP, QOTSA, The Afghan Whigsa, Eagles of Death Metal, Them Crooked Vultures, Pearl Jama, Porno for Pyros… Je li Lanegan uopće imao mogućnost podbačaja?

Ocjena: 10/10

(4AD, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X