Marko Brecelj u Zagrebu – Meki terorist moli za milost

Vazda momak na svoju ruku, osobenjak, na drugo brdo tkan, slovenski „rabljeni elektroakustični kantautor“, društveni aktivist i ‘zvijezda margine’ Marko Brecelj ne daje koncerte, nego priredbe koje naziva multimedijalnim perforiranim agitkama, a mogle bi se opisati kao mješavine agitacijskog predavanja o civilnom društvu, upoznavanja s teorijom i praksom mekog terorizma – spoja kulture i politike koji je sam osmislio, po sistemu ‘malo para, puno muzike’, a s ciljem borbe protiv vladajućeg sustava – komičarskog nastupa, performansa i koncerta.

Marko Brecelj u Močvari (Foto: Nives Milješić)
Marko Brecelj u Močvari (Foto: Nives Milješić)

„Marincirana sreda“ (2002) bilježi kako je Breceljevo društvo u jednostavnom i efektnom umjetničko-političkom pothvatu odbilo pomoć mornara NATO-a, a „Tapisonirano vnebovzetje“ (2003) kako su DPZN-ovci vrpcama izrezanog (socijalističkog) tapisona obmotali i prigušili batove zvona koparske crkve na blagdan Velike Gospe. Obje razmjerno sablažnjive akcije pobudile su poveliko medijsko zanimanje i koliko-toliko „uzburkale javno mnijenje“. No vladajući su ubrzo shvatili da je najefikasnija borba protiv Breceljevih mekoterorističkih pothvata medijsko ignoriranje te oni otad, ne našavši mjesto na televiziji, novinama i drugim javnim glasilima, prolaze razmjerno nezapaženo. Brecelja to ne nimalo obeshrabruje.

Spomenimo ipak još jedan od popularnijih pothvata, u Močvari neprikazan, no na Youtubeu donedavno dostupan „Vatentat“ (2004) (trenutačno samo u skraćenoj inačici), možda i ogledni primjer za shvaćanje pojma i ideje mekog terorizma. U njemu, tijekom jednog koparskog nastupa ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Brecelj, sjedeći mirno u publici, ali odjeven posve neprimjereno prilici, ministra gađa kuglicama vate, ispuhanima kroz puhalicu, a svi su se nazočni, uključujući i metu (v)atentata, ponašaju kao da se ne događa ništa neobično. Da su ga izveli Monty Pythoni, štos bi bio u svjetskim analima.

Zlatno doba srebrne boje (Foto: Nives Milješić)
Zlatno doba srebrne boje (Foto: Nives Milješić)

Spomenuti rekord trajanja multimedijalne perforirane agitke u Močvari Brecelj je oborio bez namjere, naprosto zato što se zgoda odvijala tako kako se odvijala. Bilo je zacijelo i onih kojima se čitav program učinio napornim ili dosadnim, onih koje je sve smorilo, no kad je Brecelj priveo priredbu kraju, nekoliko je desetaka uživatelja breceljevštine zahtijevalo – još. „Imajte milosti,“ ne uslišivši molbu puka, otpovrnuo je Brecelj, podsjetivši ga da je pred njim već četiri i pol sata.

Među izdržljivim poštovateljima, smještena u prvom redu partera sjedećeg programa, od početka do kraja mirno je sjedila i mekog terorista pažljivo pratila Dunja Knebl, a od eminentnijih glazbenika dobar je dio priredbe (možda i cijelu, nismo ga baš držali na oku), otpratio i Coco Mosquito koji je, spomenimo se, u knjizi „Bez rocka trajanja“ Anđela Jurkasa (Znanje, 2010), svojevrsnog autorskog preglednika/izbornika sto najboljih/najvažnijih albuma u SFRJ i zemljama sljednicama, pristao sudjelovati samo ako u nju bude uvršten Breceljev samostalni, predbuldožerski prvenac „Cocktail“ iz 1975.

Moj prijatelj, inače ne osobit poznavatelj Breceljeva lika i djela, koji je u Močvaru pristigao manje-više na moj nagovor, do „službene“ stanke nije se dao iz dvorane. Kad sam mu za trajanja predavanja, nakon sat i pol do dva, predložio da iziđemo na našu čik-pauzu, reče: „Čekaj, samo da još ovo čujem.“ Poslije je prokomentirao: „Ne sjećam se kada sam proveo toliko vremena na jednom mjestu uz toliko smijeha.“

Upozorimo usput da je početkom godine u nakladi slovenske Nike objavljeno novo izdanje spomenutog „Cocktaila“, kultnog, nedvoumno jednog od najboljih albuma u povijesti ovdašnjeg rocka, sad nazvano „Cocktail, obilni, vunbacilni“, obogaćeno sa sedam Breceljevih pjesama iz 1970-ih i tri s njegova prvog postbuldožerskog singla, „Parada“/“Majmuni“/“Trotoari“ kojima je na svoj način, moglo bi se interpretirati, uhvatio vjetar novog vala. Također, nakon dugo vremena oglasio se i zbirkom novih pjesama, objavljenih na DVD-u „Samospevi“, također početkom o. g. u nakladi Nike. Dalje>>

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X