Marko Ramljak Band ‘Mindset Live’ – razrađena kontemplacija

Treći album šibenskog violiniste dobio je i koncertno izdanje.

Marko Ramljak Band - Mindset live
Marko Ramljak Band – Mindset live

Da se ne lažemo – hvatanje u koštac s prvim koncertnim albumom Marka Ramljaka ustvari je posipanje pepelom jer na ovom portalu ne postroji ni jedna napisana riječ o bilo kojem od tri samostalna studijska albuma ovog šibenskog violiniste s ljubljanskom adresom, koji kruh zarađuje u Gibonnijevom bendu.

Misterija nepostojanja Ramljaka na RDD stranicama tim je veća kad pouzdano znamo da dobar dio novinara nabrojanih u impressumu, pogotovu ovaj potpisnik, u svojim playerima godinama i vrte „Rebaltaduru“ iz 2008. i „Mindset“ iz 2015. Ramljakovi albumi redovito bi stajali na hrpi CD-ova za recenziju, no nikad nisu dočekali svoj trenutak. U međuvremenu je Ramljak, čak i ako zanemarimo njegove solo albume, sudjelovanjem, suradnjama i nagradama ostavio iznimno dubok trag na suvremenoj jazz sceni u nas, a čini se kao da je tek počeo.

„Mindset“, kao ni njegov prateći live otisak, nipošto ne nudi besmislene violinske bravure s popratnim držačima ritma. Uostalom, uz glazbenike koji Ramljaku drže leđa to bi bilo traćenje talenata: Branimir Gazdik na bubnju, Luka Veselinović na basu, Maasej Kovačević na klavijaturama, Hrvoje Rupčić za udaraljkama i na saksofonu Lenart Krečić. „Mindset“ je spoj glazbenika koji se nadigravaju, ne ulaze jedan drugom u sjenu, a Ramljak je voljan dopustiti da mu violina počesto i ne vodi glavnu riječ, recimo u „Universal Language“ i „Blues Acrobat“.

Mentalni i kreativni razvoj je opipljiv. Za razliku od „Rebaltadure“, na kojem je Ramljak još imao uvjetovani refleks na svoj davnašnji šibenski bend Secret Life, stvarajući ambijentalne slike poigravajući se s Kubom i Irskom, na „Mindsetu“ on je autorski protočniji, izgrađeniji i najviše svoj. Instrumentali su prepoznatljivi, pamtljivi i govoto pjevni . „Upon the Promise“, „Sailing Dream“ i naslovna „Mindset“ s daškom irskog štiha, koje imaju snažan feelgood pečat, prokazuju autora s jasnom kreativnom idejom, osjećajem za mjeru i potrebom za detaljnom razradom teme.

„Mindset“ je izaslanstvo RDD-a uživo provjerilo prije dvije godine na OFF festivalu u Šibeniku, gdje je treći Ramljakov album doživio premijernu izvedbu. Shvaćajući pojam jazza najšire moguće, Marko Ramljak Band istovremeno nudi uzbudljivu izvedbu i kontemplirajuće iskustvo.

Ocjena: 9/10

(Aquarius Records, 2016.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X