Marko Ramljak Band ‘Mindset Live’ – razrađena kontemplacija

Treći album šibenskog violiniste dobio je i koncertno izdanje.

Marko Ramljak Band - Mindset live
Marko Ramljak Band – Mindset live

Da se ne lažemo – hvatanje u koštac s prvim koncertnim albumom Marka Ramljaka ustvari je posipanje pepelom jer na ovom portalu ne postroji ni jedna napisana riječ o bilo kojem od tri samostalna studijska albuma ovog šibenskog violiniste s ljubljanskom adresom, koji kruh zarađuje u Gibonnijevom bendu.

Misterija nepostojanja Ramljaka na RDD stranicama tim je veća kad pouzdano znamo da dobar dio novinara nabrojanih u impressumu, pogotovu ovaj potpisnik, u svojim playerima godinama i vrte „Rebaltaduru“ iz 2008. i „Mindset“ iz 2015. Ramljakovi albumi redovito bi stajali na hrpi CD-ova za recenziju, no nikad nisu dočekali svoj trenutak. U međuvremenu je Ramljak, čak i ako zanemarimo njegove solo albume, sudjelovanjem, suradnjama i nagradama ostavio iznimno dubok trag na suvremenoj jazz sceni u nas, a čini se kao da je tek počeo.

„Mindset“, kao ni njegov prateći live otisak, nipošto ne nudi besmislene violinske bravure s popratnim držačima ritma. Uostalom, uz glazbenike koji Ramljaku drže leđa to bi bilo traćenje talenata: Branimir Gazdik na bubnju, Luka Veselinović na basu, Maasej Kovačević na klavijaturama, Hrvoje Rupčić za udaraljkama i na saksofonu Lenart Krečić. „Mindset“ je spoj glazbenika koji se nadigravaju, ne ulaze jedan drugom u sjenu, a Ramljak je voljan dopustiti da mu violina počesto i ne vodi glavnu riječ, recimo u „Universal Language“ i „Blues Acrobat“.

Mentalni i kreativni razvoj je opipljiv. Za razliku od „Rebaltadure“, na kojem je Ramljak još imao uvjetovani refleks na svoj davnašnji šibenski bend Secret Life, stvarajući ambijentalne slike poigravajući se s Kubom i Irskom, na „Mindsetu“ on je autorski protočniji, izgrađeniji i najviše svoj. Instrumentali su prepoznatljivi, pamtljivi i govoto pjevni . „Upon the Promise“, „Sailing Dream“ i naslovna „Mindset“ s daškom irskog štiha, koje imaju snažan feelgood pečat, prokazuju autora s jasnom kreativnom idejom, osjećajem za mjeru i potrebom za detaljnom razradom teme.

„Mindset“ je izaslanstvo RDD-a uživo provjerilo prije dvije godine na OFF festivalu u Šibeniku, gdje je treći Ramljakov album doživio premijernu izvedbu. Shvaćajući pojam jazza najšire moguće, Marko Ramljak Band istovremeno nudi uzbudljivu izvedbu i kontemplirajuće iskustvo.

Ocjena: 9/10

(Aquarius Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X