Mayales 1 je mrtav, živio Mayales 2

U Ksetu se u utorak nakon 13 godina Mayales ponovno popeo na pozornicu čime je comeback ove grupe u potpunosti zaokružen.

Mayales u Ksetu (Foto: Zoran Stajčić)

Prvo pitanje koje se vrzmalo po glavi prije koncerta Mayalesa u Ksetu bilo je; kako će grupa uživo spojiti i prezentirati pjesme s prvog i drugog albuma? Preveliki vremenski jaz, dvije potpuno različite priče, dva potpuno različita ozračja i na kraju, dva potpuno različita benda. Odgovor se ‘odrolao’ kako je protjecao koncert, prvi Mayalesov u posljednjih 13 godina, a glasi: nikako. Ujedno to je bila dobra smjernica za koju su se odlučila dva ključna igrača; Vlado Mirčeta i Petar Beluhan jer je recentni album „2“ pronašao put i do kritike i publike i on predstavlja sadašnjost.

Uživo se „2“ nije do sada mogao čuti i čini se da je najbolji put fokusirati se na njega, a ne na oživljavanje „Lagano, lagano“ ere. Što se tiče tog razdoblja, Mayales je na pozornici Kseta izveo „Mogu i sama“, svoj najveći hit iz tog vremena, koji je kao i original, otpjevala Valerija Nikolovska. No i ta verzija na pozornici bila je aranžerski uklopljena u sadašnju zvučnu sliku benda po receptu – manje funka, više psihodelije ‘na uzici’, kao i kasnije na bisu (da ne bude nespomenuta) „Od ljubavi prve“.

Iako je bilo za očekivati da će se na koncertu pojaviti još jedna gošća pjevačica – Yaya, zbog recentnog kolaboracijskog singla „Ti dobro znaš kome pričam“, to se nije dogodilo. Tu najnoviju emotivnu bombu Mayalesa otpjevala je tako Ivana Rushaidat i to nimalo slabije, dapače izvrsno je interpretirala taj jazzerski bol koji se probija i bori s letargijom melodije koja poput okova ne dozvoljava uzlet. Publika je upravo u toj pjesmi instinktivno reagirala ovacijama, što je ujedno bio prvi trenutak tijekom koncerta u kojem su se stvari ‘otkravile’ i u kojoj se nije osjetila napetost Beluhanove treme. A njemu je bilo najteže, jer čovjek koji nikad do sada nije bio frontmen je odlučio stati za pjevački mikrofon. Pa sad koliko god je iskusan u skladateljskoj ulozi i vičan radu u studiju, osjetan je bio jaz kad je to trebalo sve prezentirati uživo. No kako sreća prati odvažne, tako je sretna okolnost bila i ta što je okupljena publika te večeri jednostavno željela da se Mayales dogodi, da uspije, i zbog prošlosti i zbog sadašnjosti, tako da pozitivnog feedbacka nije nedostajalao. A još jedna ‘otegotna’ okolnost jest to što pjesme s albuma „2“ nemaju karakter pumpajućeg ritma i podizanja buke na kojima i bend i publika mogu biti bezbrižno ‘nošeni valovima’.

No i pored toga snaga samih pjesama se osjetila. Ne samo spomenuta „Ti dobro znaš kome pričam“, već i „Virtual Baby“, „Kokoš ili jaje“ i „Još te uvijek mogu“. Tako da ‘debitanti’ Mayales imaju debelo dobar razlog za koncertiranje, a sigurnost interpretacije će doći s kilometražom, što se u prvom redu odnosi na Beluhana kao i na ženski prateći dvojac kojem ne bi trebalo biti problematično uvježbati i neke scenske pokrete obzirom na senzualni karakter glazbe koju izvode.

Kao ‘nosivi stupovi’ konstrukcije benda pokazali su se gitarist Vlado Mirčeta i klavijaturist Viktor Lipić. Vladini solo izleti odlično su podebljavali cjelokupni emotivni dojam, a počesto su znali biti i zaigrani kontrapunkti. On je ona vrsta inteligentnog gitarističkog provokatora koji voli podbosti, a vjerojatno je i njegova ideja bila instrumental (Kraš Express – ?!) kojim je otvoren koncert.

Rezime večeri je: Mayales 1 je mrtav, živo Mayales 2. Značajan korak je napravio Petar Beluhan, iako se njemu kao perfekcionistu vjerojatno čini nespretan i nesiguran. Ali bar nije pao na guzicu. Plesalo se lagano, lagano…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X