Mayales ‘Katran Sessions 1&2’ – back to the womb

Večeras će premijerno u zagrebačkoj Kinoteci biti prikazan glazbeni film grupe Mayales ‘Katran sessions 1&2’.

Mayales – Katran sessions 1&2

Objava prvog „Katran sessiona“ u proljeće 2018. godine bila je tada uvertira u veliki koncert Mayalesa u Velikom pogonu Tvornice kulture. Tada su u live ruhu (ali bez publike) u prostoru Katrana zabilježene pjesme „Most”, „Simbol za sunce”, „Dođi tu” i „Među tajnim tajnama”, tj. one kompleksnije koje nisu rađene da bi imale potencijal samostalnih singlova.

Osnovna zamisao benda bila je objaviti te godine DVD među kojima će se naći i te izvedbe, kako bi se dolično proslavilo 25 godina od osnutka. No eto taj DVD kao format za kućnu reprodukciju zvuka i slike već tada je izlazio iz šire upotrebe pa se najavljivano izdanje nije obistinilo. Bilo je važnije koncertno predstavljanje drugog po redu izvrsnog albuma „Simbol za Sunce“ otkad se grupa ponovno vratila iz hiatusa, da bi novi nalet inspiracije naredne 2019. Mayales ponovno odveo u studio.

Kad je bila zgotovljena „Domovina“ kao novo kvalitetno i opsežno djelo dogodila se pandemija i sva ograničenja koja su uz nju išla. Album je objavljen u to hudo vrijeme i dan danas je simbol djela koje je žrtvovano u tom periodu. Koncertne promocije bile su šture jer su održavane pod raznim ograničenjima, kao što je većina radijskih postaja pokazala svoju nedoraslost zadatku pružanje podrške jednom od najljepših pop albuma u domovini.

U takvim okolnostima Mayales su odlučili ponovno se zatvoriti u prostor Katrana i napraviti novi session po uzoru na prvi. I tog puta se snimanja i režije prihvatio Radislav Jovanov Gonzo. Svoje session ruho dobile su „Koliko je stvari ostalo“, „Montreal“, „Divlje pastrve“, „Nema me ovdje“ i „Dalje Down“. Time se otvorila mogućnost da sessioni iz prostora Katrana postanu zasebno djelo obzirom da se trajanje materijala popelo na 50 minuta, što se i dogodilo i što će po prvi put biti predstavljeno publici večeras u zagrebačkoj Kinoteci kad će se „Katran Sessions 1&2“ moći pogledati (i poslušati) na velikom platnu.

S tehničke i izvedbene strane napravljen je možda i jedinstveni kvalitativni pomak kad je riječ o domaćoj produkciji. Naime, dva sesissona između kojih je razmak od čak čak četiri godine funkcioniraju kao da su snimljeni u istom periodu. Narativ slike i zagasitih boja koje decentno iscrtavaju i neki duh prostora, time i Zagreba također su u podudarnosti i zaslugu tome svakako treba pripisati Gonzu.

Prefekcionizam zvučne slike općenito je neupitan kad su Mayales u pitanju obzirom i na producentski tandem koji čine Pavle Miljenović i Jura Ferina, no kad je cijeli sastav u prostoru u kojem uživo izvodi pjesme to uvijek donosi i posebnu magiju. U neku ruku kao da je riječ i o odgovoru samog benda na produkcijske uvjete koje pružaju koncertni prostori, tj. one koje često ne mogu dobiti zbog raznih ograničenja. Biti audiofilski nastrojen izvođač u Hrvatskoj lagano se čini kao nemoguća misija. Stoga se pribjegavanje ovakvim rješenjima može činiti kao spasonosni model.

Sessione u Katranu također treba gledati i kroz svjetlo ponovnog okupljanja ‘u kolijevci’ albuma „Simbol za Sunce“ i „Domovina“. Oni su tamo nastajali. Katran je inspirativno mjesto za Mayales, tako da i ti „back to the womb“ potezi nose i onu ljudsku crtu, tj. težnju povratka u sigurnost neke bolje prošlosti i suočavanjem s pitanjem: „Je li sve to bio umišljaj od kojeg je svijest kasnije napravila ugodnu nostalgičnu sliku, ili je bilo za stvarno moćno kada se po prvi put odigravalo?“.

Odgovor na ovo čulno pitanje Mayales je pronašao u spomenutim sessionima. Moćno je bilo i prvi i drugi put, kao što ni smisao nije izostao, već je produbljen i ovjenčan predivnim izvedbama kako samog benda, tako i njegovih gostiju. Osjećam slobodu reći da je „Katran Sessions 1&2“ izuzetno adekvatan da zaživi i kao zasebno albumsko ostvarenje koje bi moglo ponuditi zasebno audio i DVD disk, jer tu sve izvrsno funkcionira. Doduše, gledao sam i slušao ovaj materijal na laptopu, ali mislim da me poseban ugođaj ipak očekuje večeras na kino-platnu Kinoteke. Ovaj izuzetno kvalitetan rad vrha domaće pop psihodelije zaslužuje bar jednu takvu projekciju, a to kad će domovina postati toga svjesna, to je drugi par rukava.

Ocjena: 9/10

(Aquarius Records, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X