Mel Camino ‘Kad? Sad!’ – teška vremena za rock and roll

Velikogorički bend Mel Camino, predvođen pjevačem Zlatkom Majsecom objavio je četvrti studijski album.

Mel Camino ‘Kad? Sad!’

Zlatko Majsec, vođa velikogoričkog benda Mel Camino u neku ruku se čini kao posljednji rock and roll frik svoje vrste. Bio je premlad kad je devedesetih startala domaća rock scena, a opet prestar kad se zakotrljao ovdašnji indie val. Neuklopivi autsajder koji s dvije noge stoji na dva terena. Suludi zaljubljenik u rock i ulični poeta zarobljen u misli kako je sve odavno otišlo dovraga, te dakako dovoljno lucidan da za potrebe bloga iskuša život na margini, ali i da sa svojim bendom održi koncert u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

O tome čime se sve bavi i što se nalazi na novom, četvrtom po redu, albumu Mel Camina dobro i prezicno upućuje i njegovo objašnjenje: „Kojim se sve temama album koji bi se s obzirom na potencijal prodaje trebao zvati ‘Veselo financijsko samoubojstvo’, bavi? Crno crnim svijetom koji je sve više nalik Titaniku, žrvnju svakodnevnog robovluka za sitne pare, licemjerjem i suhodušjem, strahom od tuđeg uspjeha i strahom da se krikne i pokuša nešto promijeniti, raslojenosti čovjeka na bezbroj međusobno sukobljenih, a opet na neku čudnu foru harmoniziranih uloga, smrti ljubavi jer ljudi su i preiscijeđeni i preoprezni za ljubav kakvu smo poznavali, o tome kako smo sve hladniji, otupljeniji i udaljeniji – ali i dalje glumimo da izmet je ruža, o sasvim malim užicima, zdravoj zajebanciji, smijehu i dragim ljudima koji te kratkoročno pokrpaju da kreneš dalje, o svemu što vole mladi i tak’… Predugo i pretenciozno, ha?”.

Ako se nadovežem na ovo posljednje, Majsecova pretencioznost se svodi na onu staru navadu rock bendova, a to je da će spiskati posljednje pare kako bi im album zvučao kvalitetno. U ovom slučaju to je angažman producenta Marka Mrakovčića koji se pobrinuo da „Kad? Sad!“ kao finalni proizvod ispadne najzaokruženiji i najkoncizniji album Mel Camina dosad i da zvučna slika drži vodu bez oscilacija.

Kompaktno je i otvaranje pjesmom „Novo vrijeme“, ujedno i singlom koji ima jedan od najzanimljivijih spotova domaće produkcije u zadnje vrijeme, i u kojoj Majsec na svoj već poznati način udara na otuđenje i sebičnost koju to otuđenje stvara, no ujedno stvarajući i pomalu odbojnu, staromodnu, auru dociranja. No stvari se odmah popravljaju s narednom „Vidova“ koja crpi uvjerljivija iskustva ljubavnog karaktera, a nešto kasnije i „Lego kockice“ ukazuju na to da je tematika parova dobar Majsecov adut jer donosi određeno pročišćenje duše.

Pjesmom „Škvadra“ Mel Camino skreću u retro pop ozračje osamdesetih koja nosi spoznaju o sazrijevanju i dakako raspadu škvadre iz mladosti, dok „Iz dana u dan“ nakon nje dođe kao stavljanje soli na ranu tematiziranjem besprizorne uskogrudnošti i površnošti sadašnjosti. Najzanimljiviju dio albuma i svojevrsna paralela prema prošlosti (koja je bila jednako tako uskogrudna i površna) Mel Camino postižu pjesmom „Matoš“ koju započinju njegovim poznatim stihovima „O ta uska varoš, o ti uski ljudi“ iz „Stare pjesme“. Uistinu je pohvalan otkolon pjesme, jer je izbjegnuto puko uglazbljivanje lirike i neke aranžmanske evokacije na prošla svršena vremena. „Matoš“ je jednostavno dobar hommage A. G. Matošu i ozračju njegove poetike, a samim time i ideje.

U cijelom tom kolopletu i nakon pjesme „Iz dana u dan“ u prvom dijelu albuma, „Crno crni svijet“ ipak dolazi kao kap viška iste ‘crne’ percepcije bez nekih pomaka. Posljednji niz koji čine „Kolumbo svoje duše 2“ (tj. nastavak istoimene pjesme s albuma „Kolumbo svoje duše“, a time i svojevrsni lajtmotiv Majsecove lirike), te „Svaka“ oluja“ i „Terasa“ Majsecovo je traganje za odgovorima vlastitog neubuzdanog karaktera koji u svojoj srži žudi za jednostavnošću i izravnošću, u neku ruku vremenima kad je tako odisao i rock kao glazba.

Tima kao i da album „Kad? Sad!“ žudi da ga se nazove „Tad. Nekad.“

Ocjena: 7/10

(Aquarius Records, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X