Messer Chups ‘Night Stripper’ – nježnosti u Zoni sumraka

Surferi iz Sankt-Petersburga i nakon više od 20 godina zvuče svježe i zabavno. To je luksuz s kojim se relativno malo bendova može pohvaliti.

Messer Chups ‘Night Stripper’

Ako bi legendarna SF serija „Twilight Zone“ imala kućni bend koji bi obitavao u tom uvrnutom svijetu paranormalnog i onostranog, bez dvojbe bi to bili surferi Messer Chups. Uz diskografiju krcatu (vizualno) atraktivnim izdanjima tematski natopljenim opskurnim znanstveno-fantastičnim i horor filmovima B produkcije iz pedesetih i šezdesetih te pozamašan broj koncerata, Messer Chups su jedan od najpopularnijih instrumentalnih bendova na svijetu. Stilski se naslanjaju i na srodne žanrove poput rockabillya, horror punka i loungea koji obogaćuju njihov soničnu paletu. Sedaminčni EP „Night Stripper“ prvo je izdanje benda pod okriljem izdavačke kuće Hi-Tide Recordings koja je specijalizirana za surf, lounge i exoticu. To se može čuti i u četiri pjesme na EP-u koje obiluju zavodljivom atmosferom, opuštenijom u odnosu na njihove druge albume.

Čim si pustite pjesmu „Night Stripper“ uletjet ćete u filmsku atmosferu kao autom u maglu kod Bosiljeva na putu prema obali. Zlokobni zvuk gitare obogaćen echo efektom u maniri Duane Eddya i senzualna melodija na saksofonu djeluju poput kacige za virtualnu stvarnost u kojoj ste protagonist noir filma i koračate mračnom i maglovitom ulicom ususret prijetećim sjenama koje su uveličane na okolnim zidovima.

Nakon što smo uspješno svladali opasne likove u prethodnoj pjesmi, ulazimo u krcatu i zadimljenu striptiz dvoranu dok u pozadini svira „Cadabra Box Pandora Strip“, gruvasta bluesy stvar s elementima hawaii zvuka koja diže raspoloženje. Pjesma bi se savršeno uklopila u „Las Vegas Grind“, serijal kompilacija opskurnih striptiz instrumentala iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Melodična i opuštajuća „Intox-Tika“ koja može konkurirati pjesmama zlatnog perioda exotice smjestit će vas u hlad zabačene polinezijske plaže dok promatrate jedrilice u daljini. No najbolji dio kratkog EP-a dolazi na kraju i to s maestralnom obradom pjesme „Blue Velvet“, klasika iz pedesetih najpoznatijeg u verziji Bobbya Vintona. Messer Chupsi kroz gitaru Olega Fomčenkova uspijevaju unijeti dodatnu dozu emocije koja curi iz nježno odsviranog instrumentalnog supstituta za prepoznatljive back vokale Vintonove verzije. Pjesma je pretvorena u nježni i sanjivi instrumental koji ćete slušati navečer prije spavanja ili kad god se želite opustiti. Upravo su Olegove gitarističke vještine i njegova neiscrpna kreativa razlog zašto Messer Chupsi i nakon više od 20 godina zvuče svježe i zabavno. To je luksuz s kojim se relativno malo bendova može pohvaliti.

Zahvaljujući soničnim bravurama i besprijekornom, gotovo stripovskom vizualnom identitetu Messer Chupsi nastavljaju biti relevantni usprkos rotirajućim glazbenim trendovima koji dominiraju na površini, a s novim izdanjem, da citiram Roda Serlinga, tvorca „Twilight Zonea“, nastavljaju putovanje „čudesnom zemljom čije su granice granice mašte“.

Ocjena: 9/10

(Hi-Tide Recordings, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X