Michael Caine službeno otišao u mirovinu

Nakon dva Oscara i karijere koja se protezala kroz osam dekada.

Michael Caine (foto: Manfred Werner / Tsui / Wikipedia)

Michael Caine, britanski filmski glumac čija je karijera trajala osam desetljeća i koji je glumilo u filmovima od “Get Carter” do “The Dark Knight”, potvrdio je svoje povlačenje iz glume.

Dvostruki dobitnik Oscara koji ima 90 godina objavio je to u subotu u podcastu BBC Radio 4 “Best of Today”. “Stalno govorim da ću se povući”, rekao je Caine i dodao: “Pa, sada jesam.”

Potvrdio je da će “The Great Escaper”, koji je objavljen ranije ovog mjeseca, biti njegov posljednji glumački nastup, rekavši: “Glumio sam glavnu ulogu i dobio je nevjerojatne kritike. Jedine uloge koje ću sada dobiti su stari muškarci – muškarci od 90 godina, ili možda 85, znate – i odlučio sam da odem nakon ovog. Ima prekrasne kritike. Što može biti bolje od ovoga?”

Caine je u filmu uz pokojnu Glendu Jackson glumio Bernarda Jordana, 90-godišnjaka koji bježi iz staračkog doma kako bi prisustvovao 70. godišnjici iskrcavanja Dana D u Francuskoj. “Super smo se zabavili na filmu i pomislio sam, znaš, zašto ne bismo sada otišli?” dodao je Caine.

Govoreći u podcastu, redatelj filma “The Great Escaper” Oliver Parker rekao je: “Michael ima tu sposobnost da svoju izvedbu pretvori u nešto drugo”, pripisujući zasluge njegovoj “karizmi” i “čistoj prisutnosti”.

Caine je svoju glumačku karijeru započeo na kazališnim daskama ranih 1950-ih, prije nego što je 1956. debitirao na filmu. Izvorno se zvao Maurice Joseph Micklewhite, Jr., a ime Caine preuzeo je iz filma “The Caine Mutiny” iz 1954., te ga kasnije legalizirao.

Caine je glumio tajne agente, playboye, avanturiste, učitelje i ubojice. Glumio je britanskog špijuna Harryja Palmera u pet filmova, a slavu je stekao nakon prve uloge, u dramskom trileru iz 1965. “The Ipcress File”. Njegov sljedeći veliki uspjeh dogodio se godinu dana kasnije, kada je glumio promiskuitetnog šofera u romantičnoj komediji “Alfie” iz 1966. godine.

Caine je dobio svoju prvu nagradu Oscar za sporednu ulogu u filmu Woodyja Allena “Hannah i njezine sestre” iz 1986., a drugu za drugu sporednu ulogu, u filmu “The Cider House Rules” iz 1999. godine. Glumio je zajedno sa Seanom Conneryjem u avanturističkom filmu Johna Hustona iz 1975. “The Man Who Would Be King”; novinara u Vijetnamu u adaptaciji Grahama Greenea iz 2002. “The Quiet American” i portretirao batlera Alfreda Pennywortha u filmu “The Dark Knight” iz 2008. godine.

Caine je postao zapovjednikom Reda Britanskog Carstva (CBE) 1993. godine, a proglašen je vitezom 2000. godine. Napisao je i knjige, rekavši u podcastu da je snimio 160 filmova i da je “uvijek želio biti pisac”. Iako više neće biti glume, rekao je, “bit će pisanja”.

“KAd snimante film, morate ustati u 6:30 ujutro, odraditi dugu vožnju učeći svoje riječi u prokletom autu, a zatim doći tamo i raditi do 10 sati navečer”, rekao je, dodajući da s pisanjem “ne morate ustati iz kreveta”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X