Mile Kekin u Vintage Industrialu – glasno, jasno i nježno đonom

U petak su ponovno objavljene ‘crvena’ i ‘plava’ kompilacija Beatlesa, i to u proširenom izdanju. Isti je dan Mile Kekin sa svojim bendom publici u Vintage Industrial Baru podario svoju intimnu ‘crvenu’ i ‘plavu’ kompilaciju pjesama, odsviranu uživo. Sportskim rječnikom rečeno, set-lista ‘na papiru’ nije izgledala loše, ali uživo, na samom terenu, dala je 110% od sebe, što je bilo dovoljno za pobjedu, miran san prije novih izazova i porast ambicija kod poštovatelja Kekinova rada. 

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Jurica Cvitanić-Photography / Soundguardian.com)

U 21:40 se na sceni ukazao Mile Kekin sa svojim pratećim bendom koji čine gitaristi i klavijaturisti Andrija Lazo i Danko Krznarić, gitarist i producent Mark Mrakovčić, basist Viktor Slamnig i bubnjar Mario Petrinjak. Taj sastav je snimio Kekinov posljednji album “Nježno đonom”, i sudeći prema njihovim izvedbama, Kekin i bend nisu prestali istraživati pjesme i dotjerivati zvuk.

Ono što se čulo (a čulo se vrlo glasno i jasno) u Vintage Industrial Baru je nadmašilo studijske verzije pjesama, iako se verzije pjesama ne razlikuju pretjerano u aranžmanima. Na studijskoj snimci pomalo gumasta “Ratnik svjetla” je bila pravi udarac u glavu, odmah u startu. Kekin se na sceni prezentirao kao čovjek koji je svjestan kilometraže sa Hladnim pivom, ali vjeran svojoj umjetničkoj viziji, čija kompatibilnost sa b(r)endom Hladno pivo više nije bila dovoljno konstantna da ih održi na okupu.

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Jurica Cvitanić-Photography / Soundguardian.com)

Pitanje je kako i koliko bi publika uživala slušajući pjesme kao što su “Takav par”, “Gdje sam bio do sad” ili “Atlantida” u verziji Hladnog piva, no u verziji Kekina i pratećeg benda te su stvari su blistale. Himničnu “Firmu” Kekin je odsvirao sam gitarom, a u pjesmama “Soundtrack za život” i “Jednim osmjehom” pridružio se violončelist Stanko Kovačić koji je onomad s Ivankom Mazurkijević imao bend Stampedo (pratitelji početaka Miletove solo-karijere će se sjetiti da je s Ivankom imao hit “Dolje je bolje”).

Koncert je počeo jako i svakom sekundom postajao sve bolji i bolji da bi završio tornadom od nekoliko odabranih pjesama Hladnog piva visokooktanskog goriva. Nije izostao pogo – može Kekin iz punka, ali punk nikad iz njega, u što se mogu uvjeriti svi koji su proučili njegove tekstove s albuma “Nježno đonom”. Uvijek je prisutan zafrkantski, ironični odmak, Kekin je cijepljen od patosa, čak i u trenucima kad se doima da je neizbježan.

Dodatan plus je bilo sviranje manje poznatih pjesama iz kasnijeg i nepravedno zapostavljenog perioda Piva: iako nimalo nebitan dio publike i dalje uzdiše za starim Pivom s prvih nekoliko albuma, treba biti iskren i reći da je Kekinov koncert ponudio prirodnu evoluciju od punkera do rock pripovjedača minimalno žrtvujući vlastiti umjetnički kredibilitet.

Mile Kekin u Vintage Industrialu (Foto: Jurica Cvitanić-Photography / Soundguardian.com)

I kao što su Beatlesi jednom bili mladi i imali “I Saw Her Standing There”, tako je i Hladno pivo jednom bilo mlado i imalo “Pjevajte nešto ljubavno”. Teško me itko može uvjeriti da pjesme iz Kekinove solo faze nisu zaslužile biti objavljene i promovirane bez obzira koliko se dobro Hladno pivo snalazilo izvodeći ih. Nakon što je na kraju nastupa u Vintageu Mile napomenuo da se koncert snima, vjerujem da će taj live-album (ako bude objavljen) biti Kekinova osobna umjetnička iskaznica.

Kao što punk nikad ne može iz Kekina, tako ni kritičar nikad ne može iz mene – “Kuća bez krova” je izostavljena, no dotle je došla Miletova karijera – dva sata izvrsnog nastupa može proći bez možda njegove najbolje pjesme. Uživo je bilo sjajno, samo se nadam da je snimka koncerta dobra pa da se već mogu početi veseliti live-albumu.

Set-lista, 10.11.2023. Vintage Industrial Bar:

Ratnik svjetla
Što će reći ljudi
Nikad sit
Zubić vila
Vjeruj u mene
Na ovim prostorima
Beton
Gdje sam bio do sad
Takav par
Mojoj majici
Pravo ja
Frizerska
Barba
Mala
Firma
Ranjeni i ludi
Soundtrack za život
Jednim osmijehom
Konobar
Pater familias
Superman
Atlantida
Pitala si me
Ezoterija

Guvernal
Reno 4
Samo za taj osjećaj
Šamar
Pjevajte nešto ljubavno
Nije sve tako sivo

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X