Miloš Zubac objavio novu knjigu ‘Četvrta zemlja’

Miloš Zubac, srpski pjesnik, esejist i kantautor, objavio je u izdanju Grafoprinta iz Gornjeg Milanovca knjigu ‘Četvrta zemlja’, u kojoj se nalaze njegovi eseji pisani od 2007. do 2022. godine.

Miloš Zubac ‘Četvrta zemlja’

Na 440 stranica ove knjige sabrani su Zupčevi eseji iz područja muzike, književnosti, slikarstva, filma, ali i njegova promišljanja o ratu, bolestima, međuljudskim relacijama i civilizacijskim izazovima. “Četvrta zemlja” je multižanrovska knjiga – pored dominantnih eseja i prikaza, tu su i prevedena pisma i tri Zupčeve pjesme u kojima se ogleda pitanje kulturnog herojstva, nekada i danas. Također, uvršteni su pojedini intervjui koje je Zubac, tokom godina, davao za novine i portale iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Knjiga je bogato ilustrirana crtežima Milana Gagića, bečejskog likovnog umetnika. Među njegovim portretima nalaze se planetarni junaci poput Boba Dylana, Krisa Kristofersona i Leonarda Cohena, ali i velikani našeg prostora poput Miroslava Antića, Slobodana Tišme ili Miloševog oca Pere Zupca.

Ipak, “Četvrta zemlja” najviše govori o kulturnim herojima koji nisu poznati današnjici, te je čitanje ove knjige uzbudljivo putovanje u izuzetno vrijedne svjetove koji su autoru jasno vidljivi i dobro poznati, a većini svijeta sasvim nevidljivi i nepoznati.

„Da ne bude zabune, Četvrta zemlja nije popis marginalnih stvaralačkih i ljudskih sudbina, nego svjedočanstvo iz prve ruke o često fascinantnim umjetnicima čiji je uspjeh tim postao veći što su manje bile zahvalne okolnosti za njihovo prepoznavanje i opće prihvaćanje. S druge strane, u knjizi cijelo vrijeme podjednako promiču i masovno usvojene vrijednosti, magistralne ličnosti srpske, južnoslovenske i globalne kulture. Nisam ovde ni u jednom trenutku zanemario postojanje svijeta velikih i slavnih umetnika. Niti sam ijednom rječju pokušao da ga umanjim i da mu odreknem vrijednost. Ja sam odrastao u tom svijetu i on mi je samo postao podrazumijevan i preočigledan. Vidim ga i sada, ne sklanjam pogled. Ali naučio sam primjećivati i cijeli usporedni svijet, jednako vrijedan i lijep, samo nevidljiv drugima. Taj je svijet naročito dragocijen baš zato što je nepoznat. U njega sam postao zagledan i zaljubljen, dok sam onaj proslavljeni svijet počeo promatrati perifernim vidom. Mogu sudjelovati u oba iako neusporedivo više vremena provodim u manje poznatom svetu. Razumljivo je – uzbudljiviji je”, napisao je u predgovoru Miloš Zubac.

Uz ovu knjigu, Zubac je objavio i prateći album Dug trag kočenja (Revizija), na kojem se nalaze izabrane pjesme s njegovih izdanja Kosovske, Hazarske, Paralele I i Paralele II, uz singlove poput Hercegovine koju je otpjevao sa zagrebačkom kantautoricom Ninom Romić i Povratka Mostaru, koji je snimio s Tijanom Bašić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X