Miriam Toews ‘Komplicirana dobrota’ – muke izoliranosti

‘Čak i menonitkinja zaštićena od svijeta zna da se ne treba žvaliti s frajerom koji ima ploče Air Supplyja. Možeš se žvaliti s dečkom koji sluša Emerson, Lake i Palmer, ali s njim nećeš hodati, bar ne javno. A onda je Travis spomenuo Loua Reeda ne ponašajući se pritom kao ljigavi kreten i ja sam odmah znala da želim biti njegova cura.’

Miriam Toews 'Komplicirana dobrota'
Miriam Toews ‘Komplicirana dobrota’

Polje književnosti, zna se, ne oskudijeva romanima o odrastanju, sazrijevanju, tinejdžerskim jadima. Tema poznata i bliska svakome piscu i svakome čitatelju, načelno vazda ista, a jednako tako uvijek podatna mnogim specifičnostima, nijansama, posebnostima. To je, bit će,  razlog njene neiscrpljivosti, pogotovu pod perom nadahnuta i iskrena spisatelja, sposobna zadubiti se u misli i osjećaje mladog bića što neizbježno napušta djetinjstvo i htjelo, ne htjelo, otiskuje se u svijet odraslih.

U osvrtu Globe and Maila možda tek prigodnom površnošću asociran s Lovcem u žitu J. D. Salingera (mada je Holden Caulfield ovlaš spomenut u samom štivu, što će, mnijemo, reći da rečeni klasik jest bio jednom od autoričinih smjernica), roman Komplicirana dobrota (A Complicated Kindness, 2004; Naklada Ljevak, 2014.; prevela Duška Gerić Koren) Kanađanke Miriam Toews (1964) odavna poznatim oranicama ruje osobenom iskošenošću te,  kako i valja, skladno sljubljuje očekivano s neočekivanim, standardno s inovativnim.

Muke šesnaestogodišnje Nomi Nickel zbivaju se u uvelike izoliranoj vjerskoj zajednici menonita, u naselju East Village u Kanadi („Sanjam o bijegu u stvarni svijet.“), što svakako donosi prosječnom čitatelju više-manje neznan problemski okvir i upoznaje ga sa strogim pravilima menonitskoga života koji, između ostaloga, zabranjuje medije, rock and roll, film, ples, plivanje, šminkanje… Stilski, Toews piše naizgled lako, lakonski nabacujući prizore iz raznih razdoblja Nomina života, zapisane u prvom licu, nalik na dnevničku reminiscenciju u kojoj se junakinja, protiv depresivna očaja što će je dovesti do duhovna rastrojstva, bori humornom samoironičnošću, što se ne doima rezultatom namjere, nego prirođenom duhovitošću od koje ne može pobjeći čak ni kad bi htjela, čak ni u časovima najdublje tjeskobe i obamrlosti.

Odasvud suzbijana, no ipak nezatomljiva iskričavost Nomina duha, u možda mrvicu odveć urednom svršetku pripovijesti, dovest će ljeta 1982. do njena odlaska iz kanadskog East Villagea, baš kao što su nedugo prije, konstantno gušene menonitskim zagrljajem, učinile njezina majka i starija sestra, a potom, iz drugih razloga i otac.

Nagrađena kanadskom književnom nagradom Governor General’s Award te međunarodnom nagradom IMPAC Dublin Literary Award, u istom potezu potresna i zabavna, Komplicirana dobrota osvaja dobrodušnošću  i nepretencioznošću koji je ne lišavaju ozbiljnosti i dubine. Očito poznavanje i uvjerljivost opisa paralizirajućeg stiska menonitske dogme zacijelo duguju činjenici da je sama Miriam Toews rođena u menonitskom gradiću Steinbach u Manitobi, a sva je zgoda da je u ovo djelo utkala brojne autobiografske introspekcije.

Nije teško pojmiti da život u mjestu čija glavna ulica ni na jednoj strani ne vodi nikamo, već je ograničena neobrađenim poljima, može dovesti do toga da se njegov tiho rezignirani žitelj, poput Nomina neobično kolebljiva oca, posveti hobiju čišćenja, odnosno uređivanja smetlišta. Prvorazredno domišljate tragikomične metafore?

„Teško je tugovati u gradu gdje je sve što se događa Božja volja.“

(Naklada Ljevak, 302 str. 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X