Miriiam u Krku – na pravom putu

Tramonto serija koncerata, koja se u intervalima od dva tjedna održava na krčkom Trgu glagoljaša, u srijedu je nastavljena nastupom mlade Miriiam, kantautorice koja opravdano uživa u statusu jedne od najvećih nada scene. To je dokazala i tijekom sinoćnjih sat i kusur svirke iako mjesta za napredak svakako ima, ponajprije u samom joj glazbenom izričaju.

Miriiam u Krku (Foto: Lovro Harča)

Naime, Miriiam se krčkoj publici predstavila u društvu fantastičnog pratećeg benda sastavljenog od, za ovu priliku, šest članova koje će upućeniji prepoznati iz brojnih zagrebačkih formacija kao što je, primjerice, Pavel Aljoše Šerića. Njihove sviračke mogućnosti, najjasnije i najdojmljivije iskazane u završnom jamu baziranom na najboljoj joj skladbi “Knots”, ponekad u drugi plan izguraju same pjesme, što znači da ćete u njima uživati dok traju, ali će vam, barem je tako bilo u mom slučaju, ubrzo početi nestajati iz sjećanja. To bi se dalo izbjeći kada bi svoj, slavnom muzičkom prošlošću ofarbani pop, češće odvukla od utjecaja countryja u ‘dvorište’ jedne PJ Harvey, kao u “Is It Your Son” koja je i sinoć čitavoj priči dala malo dodatnog šusa i dramatike, učinivši je nešto manje predvidljivom.

Miriiam u Krku (Foto: Lovro Harča)

Nemojte me krivo shvatiti – Miriiam i njezini koautori Toni Tkalec i Edvin Đerahović znaju napisati veliku pjesmu poput već spomenute “Knots”, “Don’t Look Back”, valcera “Long Drive” i razoružavajuće nježne i ranjene “Call Me Up” koja me podsjetila i na kultni eponimni prvijenac Rickie Lee Jones. Dobrom dojmu nedvojbeno pridonosi i vrlo snažan vokal na tragu alter, pop i rock heroina poput Patti Smith, Margo Timmins pa i Linde Perry iz 4 Non Blondes, oglednog primjera ‘one hit wonder’ skupine.

Osim s prvog joj i, kako je sama rekla, zasad jedinog albuma, čuli smo i poneku stvar s nekoliko godina starog i naglašeno lo-fi EP-ja “Heavyless” te jednu dosad neobjavljenu koju je izvela sama s akustičnom gitarom. Pred kraj koncerta počastila nas je i više nego korektnom obradom Neil Youngovog klasika “Harvest Moon” koja je, međutim, poprilično zasjenila sve autorske joj pokušaje spajanja countryja i laganijeg ili midtempo rocka koje smo dotad slušali.

Miriiam u Krku (Foto: Lovro Harča)

Usprkos nedostacima navedenim u ovom izvještaju, Miriiam je svakako na pravom putu da se od velike nade pretvori u jedno od najkvalitetnijih imena hrvatskog popa. Posebno jer bi joj za to mogla biti dovoljna samo ‘booster’ doza eklektičnosti.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X