Moguće je da su Jack White i Brendan Benson uzeli riff Adama Semijalca

Prije interneta je tako nešto bilo prilično neostvarivo, no u internetsko doba je sve moguće, pa tako i da gitarski riff ugaslog i ne pretjerano popularnog zagrebačkog benda s početka milenija oživi u ruhu američkog rock superstara šesnaest godina kasnije.

Brendan Benson, i Jack White iz grupe Raconteurs i Adam Semijalac iz nekadašnje grupe Gloft (Foto: Wikipedia i HTV)

Zagrebački bend Gloft djelovao je početkom milenija i predvodio ga je gitarist i pjevač Adam Semijalac, koji se nakon toga okrenuo bluesu i izgradio respektabilan status kao Bebe na vole. Grupa Gloft je objavila i album “Zabijen u korijen” početkom 2000-ih na CD-u. Snimka pjesme “Hollow Tube” snimljena je uživo na HTV-u  2003. godine, a na Youtubeu je dostupna od 2007. sudeći po zapisu ispod.

Godine 2019. američka super-grupa Raconteurs koju vokalno i gitarski predvode Jack White i Brendan Benson objavljuje svoj treći studijski album “Help Us Stranger”, nasljednika, u tom trenutku, 11 godina starijeg albuma “Consolers of the Lonely”, koji u prvom tjednu objave dolazi na prvo mjesto prodaje u SAD-u po Billboardu.

“Help Us Stranger” otvara pjesma “Bored And Razed” koja je dobila i svoj video spot dva tjedna po objavi albuma, a njen uvodni riff je i u tempu i temi jako sličan pjesmi “Hollow Tube” spomenute zagrebačke grupe Gloft. Naravno dvije pjesme se kasnije razlikuju u aranžmanima, no svakome tko je imalo u rocku, je dobro poznato da je gitarski riff vezivno tkivo i ujedno temelj pjesme, općenito gledano.

“Stranac na Youtubeu” tako je možda “pomogao” Raconteursima na njihovom “Help Us Stranger” albumu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X