Monopoli autorskih prava su u suprotnosti s ljudskim pravima

7. veljače je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ustvrdio je kako su monopoli na autorska prava u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima na način kako su ona propisana i definirana u Europskoj uniji, ali i šire.

Anonymous - maska

Rickard Falkvinge, osnivač prve piratske stranke zadovoljan je zbog ovog ishoda jer nakon ove odluke Europskog suda više se neće moći osuđivati nekoga zato jer je prekršio monopolistički sustav kakav je nametnut od strane različitih ubirača autorskih prava. Falkvinge odluku suda vidi kao „jedinu razumnu odluku, jer je tek sada moguće krenuti u rješavanje problema oko autorskih prava i s normalnog polazišta sagledati stvari koje su do sada projicirane crno-bijelo”. Tj. vlasnici autorskih prava su kompletnu filesharing populaciju tretirali kao kriminalnu skupinu, što je daleko od realnosti.

Primjerice sudbina filesharing servisa The Pirate Bay, odnosno njeno blokiranje od strane internetskih providera u nekim državama (iako se to svakodnevno premošćuje preko proxy adresa), će se po svoj prilici nastaviti, jer bi se skidanje zabrane trebalo ishoditi sudskim putem. Europski sud svojom odlukom ne uređuje funkcioniranje drugih sudskih instanci, dakle ne postoji automatizam, ali Falkvinge tvrdi kako ova odluka daje koliko-toliku ravnopravnu šansu Pirate Bayu i sličnim servisima na putu ka njihovom ozakonjenju, jer očigledno sadašnji sustav autorskih prava nije dobar do te mjere da krši ljudska prava.

Rickard Falkvinge (Foto: Wikipedia)

Naravno da ta odluka ne poništava autorska prava, niti ih degradira u smislu da sve postaje besplatno.

Ista odluka također otvara i jedno drugo važno pitanje vezano za autorska prava konkretno izvan internetskog prostora, a to je da je ona uperena i u ekskluzivne klubove ubirača autorskih prava na državnim razinama. Odnosno svaki umjetnik bi morao imati pravo izbora kojoj agenciji želi dati u ruke vođenje brige o vlastitim autorskim pravima. To očigledno ne bi smjelo biti monopolistički određeno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X