Monsieur Doumani u šatoru CirkoБalkana – neka slavlje započne!

Koncertni program velikog Močvarinog rođendanskog slavlja na najbolji je način sinoć otvoren besplatnim koncertom ciparskog trija Monsieur Doumani i domaćeg etno odreda Kazan.

Monsieur Doumani u šatoru CirkoБalkana (Foto: Vladimir Bogovčić)

Omiljeni zagrebački klub na Savi i utočište domaće alternative, Močvara, ove godine slavi dvadesetu godinu postojanja i tom prigodom organizirali su doista bogat i atraktivan program koji će se po sedmi put održavati u šatoru CirkoБalkana podignutom u prostoru njihovoga dvorišta. Nakon prvomajskog dnevnog čilanja, sinoć je službeno započet i koncertni program fešte, koja će se protezati kroz dvadeset dana ovog svibnja, i to besplatnim programom u izvedbi dvaju etno bendova.

U svom prethodnom koncertnom izvješću pisao sam o vrijeđanju vjerskih osjećaja, pa sad pokušavam oprezno iznijeti poredbu u kojoj bih izrazio da je pred kraj sinoćnjeg koncerta u šatoru nastala štala u kojoj se ne bi posramio roditi Isus. Naime, tri kralja su već ionako bila tamo, a umjesto smirne, zlata i tamjana nosili su tzouras, gitaru i trombon. Oni su Antonis, Andys i Demetris, a nastupaju pod imenom Monsieur Doumani. Njihov posljednji album lani je proglašen najboljom world music pločom prema listi Transglobal World Music Charts po izboru radijskih urednika i producenata, a zašto je tome tako imali smo sinoć priliku svjedočiti iz prve ruke.

Monsieur Doumani u šatoru CirkoБalkana (Foto: Vladimir Bogovčić)

Mogli bismo reći kako je njihov nastup započeo pomalo rezervirano i oprezno, publika je pristojno sjedila i promatrala kako se bend pomalo opušta, ali brzi ritmovi i vesele melodije napravili su svoje i počeli privlačiti plesače na golem prostor pozornice koji je ispred trojca u početku zjapio prazan. Momci su otvorili s tradicionalnim ciparskim plesovima, da bi se potom prebacili na autorske pjesme s aktualnog albuma “Anghatin” kao što su “Little Car” i “Thorn of the Cactus”. Izveli su i “Mandru” na kojoj je gostovao i jedan talentirani plesač, a materijal je šarao između narodnih pjesama poput humoristične (i, prema njihovim riječima, pomalo seksističke) “My Baggy Trousers” i njihovih vlastitih brojeva često društveno-političke tematike, poput antirasističke “The Popeyes”.

Glavni pjevač Antonis Antoniou koji ujedno obnaša i dužnost frontmena te svira tzouras, žičani instrument srodan bouzukiju, u jednom trenutku izjavio je kako koncert poput sinoćnjeg nisu još doživjeli u dva tjedna aktualne turneje, ali to je bilo i prije nego su stvari potpuno izmakle kontroli, a fešta potpuno rasplesala publiku koja je nahrlila pred bend. Dotad su se za status zvijezde večeri s izvođačima natjecali jedan uporni pijani “plesač” koji je nastojao glumiti majstora ceremonije i jedan pas, ali životinji to, naravno, nije za zamjeriti.

Monsieur Doumani u šatoru CirkoБalkana (Foto: Vladimir Bogovčić)

Večer je otvorio domaći mnogoljudni etno odred Kazan čija je tonska proba debelo ušla u vremenski okvir određen za sam koncert, pa su se iz nje samo prebacili u službeni nastup koji su otvorili s “Moma Katerina” koju možemo čuti i na njihovom prvijencu “Ružo” objavljenom u drugoj polovici prošle godine. Kazan bez diskriminacije izvodi tradicionalne melodije iz raznih dijelova Hrvatske i Balkana, od Istre, preko Međimurja do Bosne, a sinoć su nam predstavili izbor od devet brojeva među kojima su se isticali lijepi aranžmani “Dunajskog mosta” i “Javora”. Ne može im se osporiti sviračka umješnost, a ponajmanje vokalni rad pjevačice Dunje Bahtijarević te će vjerojatno zaintrigirati i širu publiku od one sklone domaćim etno strujanjima ako iznađu način potenciranja nečega samo svojeg pri muziciranju, što smo u naznakama mogli čuti u nadahnutoj izvedbi narodne “Lako ti je poznati Kotarca” i “Gondže ružo” koja je okončala njihov nastup.

Kazan u šatoru CirkoБalkana (Foto: Vladimir Bogovčić)

Večer je ipak pripala furioznoj završnici Monsieur Doumanija koji je sasvim sigurno stvorio temelje za buduće susrete sa zagrebačkom publikom, a Močvarin jubilej koncertno je lansiran na najbolji mogući način, pa se itekako veselimo programu koji će uslijediti u njihovom dvorišnom šatoru.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X