Mr. Albino: Rock je danas potpuno degradiran, izgubila se ona iskonska energija

Ove jeseni su privukli pažnju na sebe odličnim singlom ‘Seven Days Amongst Your Hair’, koji je ujedno i bio i najavni singl dugometražnog filma ‘F20’ Antona Ostojića. Večeras će nastupiti na velikom koncertnom tulumu Juda Recordsa kojim Vintage Industrial Bar započinje ovotjedno slavlje 6. rođendana. Oni su mladi, gnjevni i znaju što rade. Oni su Mr. Albino.

Mr. Albino (Foto: David Petar)

Od kada djeluje Mr. Albino, možete li izložiti kratku povijest grupe?

Stribor Gligorić: Bend postoji dobrih pet-šest godina, ali ne možemo reći da smo aktivni svo to vrijeme. Pošto smo se te, nama davne 2012., okupili kao učenici 2. razreda srednje škole puno je vremena trebalo da stasamo u iole ozbiljnije ljude i glazbenike. Tek smo zadnje tri godine počeli shvaćati i preuzimati određene odgovornosti na sebe kao bend, tada smo pobijedili na HGF-u, sljedeće godine snimili EP, a nakon toga krenuli u snimanje i realizaciju novo materijala.

Mi stavljamo rock predznak na ono što radimo jer to je teren na kojem se najbolje snalazimo, svi smo odrasli na rocku, tu smo doma.

Je li od početka bila priča da želite biti outlaw rock band?

David Leon Alanović: Je, je. Samoprozvali smo se outlaw rockom pri samim počecima benda. Tada još nije bila dovoljno artikulirana misao i ideja, ali s vremenom smo shvatili što smo pod time mislili. U to vrijeme smo slušali i dosta outlaw countrya; Willieja Nelsona, Krias Kristoffersona, Casha, Waylona Jenningsa.

I kako konkretno objašnjavate tu sintagmu ‘outlaw rock’, što tu mora biti odmetničko?

David Leon Alanović: Odmetnički mora biti jedino stav. Smatramo da je rock danas potpuno degradiran, izgubila se ona iskonska energija, poruka i razlozi zašto je davno na prvu gitaru stavljena distorzija da potrese scenu. Danas je publici samo bitno da JE distorzirana. Isto tako sve više kvalitetne i iskrene glazbe dolazi iz raznih žanrova i njihovih fuzija, te za biti odmetnikom treba gledati izvan okvira žanra. Mi stavljamo rock predznak na ono što radimo jer to je teren na kojem se najbolje snalazimo, svi smo odrasli na rocku, tu smo doma.

Vjerujem da ste zasigurno razočarani današnjom situacijom u rocku, u smislu da je pravih odmetnika malo, ili ih možda ima dovoljno, ali su na medijskim marginama i teško su uočljivi?

David Leon Alanović: Slabo ih je. Rijetko kad se gleda šira slika da se izađe iz nekih žanrovskih okvira, iz ponavljanja i generičnosti. Često to završi u poluapstraktnim neredima ili se ljudi poigravaju s onim što smo već čuli nebrojeno puta. Naravno da postoje kvalitetni glazbenici koji te zateknu nespremnog i razvale, ali njih se rijetko čuje u mainstream medijima.

Moj prvi doticaj s vašim radom bila je pjesma „Seven Days Amongst Your Hair“, i iskreno ostao sam zatečen količinom emitiranog gnjeva u njoj, nazvao bih ga ‘pravedničkim’ i uspijeli ste ga još umotati u neko ruho koje, bar mene, asocira na izričaj Toma Waitsa. U svakom slučaju ste eklektični i stilski nesputani. Jeste li to htjeli, ili se to jednostavno dogodilo, da je jednostavno u vama eksplodirala ta silna energija?

Stribor Gligorić: Upravo zato što smo vrlo rano počeli, a i „Seven Days Amongst Your Hair“ je jedna od prvih pjesama koje smo napisali još u srednjoj školi. Kad si tako mlad i radiš iskreno, nema razloga da energija izostane, dogodi se spontano. Upravo u toj kombinaciji izlazilo je iz nas i više nego što smo sami očekivali, shvatili smo da imamo dobre temelje za neku ozbiljniju priču koju treba radom nadograđivati. Gnjev koji prepoznajete upravo leži u tim tinejdžerskim frustracijama svijetom i okolinom. Upravo se trudimo naglasiti tu iskrenost u cijeloj priči, ništa nije farsa, sve smo u manjoj ili većoj dozi proživjeli. Kako taj gnjev odrasta zajedno s nama i naša glazba mijenja ruho iz sirovog garažnog rocka u malo kompleksnije naličje. Sve ćete čuti u nadolazećim singlovima.

Kako ste uopće došli do toga da se pjesma našla u film „F20“ redatelja Arsena Ostojića?

David Leon Alanović: Do suradnje je došlo preko glavnog glumca filma i bliskog prijatelja benda Filipa Mayera. Njegova preporuka Aresenu Ostojiću nas je ubacila u zadnji tren pred kraj snimanja. Ostojić je bio u potrazi za glazbom koja će zaokružiti priču filma, a mi smo ga se izgleda dovoljno dojmili da nas i fizički ubaci u film.

Bila je to svakako i prilika da dobijete uistinu kvalitetan spot, je li on premašio vaša očekivanja?

David Leon Alanović: Upravo iz te činjenice da se fizički pojavljujemo u filmu je i nastao spot. Tko zna, da nismo, možda spota ne bi ni bilo, makar u obliku kolaža scena iz filma. Ovako naravno premašuje naša očekivanja jer i sama ideja da smo bili dio te priče premašuje naša očekivanja.

Drugi, recentni, singl „Maelstrom“ dokazuje da „Seven Days Amongst Your Hair“ nipošto nije slučajnost po pitanju kvalitete. Kako je došlo do te pjesme?

Stribor Gligorić: „Maelstrom” je prvi od novog materijala, te je nastao nakon promjene sastava benda i temelj je artikuliranije i fokusiranije verzije Mr. Albina. U njemu se i dalje osjetio dio naše sirove energije, kako vi kažete „pravedničkog gnjeva“, ali tu već počinje igra sa sintetičkim zvukovima, atipičnom formom i tako dalje. Trudimo se da svaka pjesma ima konkretnu opipljivu atmosferu koja karakteristična za pjesmu, a opet i za albumu cjelini.

Iz Juda Recordsa su nam rekli kako je vaš debitantski album spreman za 2019. Želite li možda izaći s nekim detaljima?

Stribor Gligorić: Tako je. Plan je da album skroz bude završen iduće godine. Zasada smo na pola puta, konačan broj pjesama ni sami ne znamo. Album snimamo u Studiju Šišmiš zajedno s producentom Zoranom Švigirom koji je postao novi član benda. Sudjeluje u aranžmanima, razumije priču benda i albuma i nadopunjuje nas svojim iskustvom, a to je upravo ono što tražimo od producenta. Pjesme se pišu svakodnevno, stalno dolaze nove ideje za cijelu priču. Koncentracija nam je rastrgana na snimanje, produkciju, pisanje, i spotove koji prate singlove. Pošto sponzora osim samih sebe nemamo i mogućnosti su limitirane naspram želja. Na nama je da stisnemo zube i izguramo album na svjetlo dana.

I dakako je li večerašnji tulum u Vintage Industrialu nešto poput pretpremijernog djelomičnog predstavljanja albuma?

Stribor Gligorić: Večeras će biti svega, ovo je JUDA fešta. Najvažnije je da se zabavimo svi skupa, a novog materijala će naravno biti. Dođite!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X