Mrave brojim ‘Zemlja kamenog bizona’ – Muzika mraka i apsurda

Muzički kolektiv iz ‘grada koji teče’ Mrave brojim je mlad po imenu, ali je zato star ako se spomenu godine iskustva pojedinih članova: glavni autor Zoran Klasić je jedan dio svoga života proveo u kultnoj grupi Grč, a drugi dio života u grupi Let 3, a u stvaranju ove ploče pripomogao je Matej Zec, aktualni član grupe Let 3.

Mrave Brojim ‘Zemlja kamenog bizona’

Danas važna informacija vezana za Mrave brojim jest da je sastav s pjesmom „Alkohol“ ušao u finale za Nagradu Milana Mladenovića koju organizira Zadužbina „Milan Mladenović“ koja je nastala s ciljem očuvanja umjetničkog opusa jednog od najomiljenijih srpskih rockera, ali i stimuliranje novog stvaralaštva kod mladih i ne tako mladih naraštaja.

Mrave brojim zvuči kao sastav koji uistinu voli svoju muziku bez obzira na mjesto, vrijeme i epohu. To je amalgam psihodeličnog popa i bluesa diskretno premazan različitim elektoničnim blagodatima. Na prvo slušanje zvuči tugaljiva muzika inspirirana Stranglersima, Depeche Modeom i možda Frankom Zappom, na ponovljena slušanja se pojavljuju različite slike potaknute nesvakidašnjim stihovima.

Album „Zemlja kamenog bizona“ ima svoju (po mom mišljenju nepotrebnu) najavu i odjavu programa te set pjesama između, koji je dobro povezan i čini suvislu cjelinu, s pjesmom „Dručkije“ (nije tipfeler, pjesma se zove „Dručkije“) kao proglasom kompletnog albuma. Klasić i njegovi drugari, kolege pa i prijatelji su skrojili dopadljiv album koji vozi sporednim cestama i brži je do zadanog cilja od solidnog broja albuma koji se drže autobana i magistrala.

Muzika je nepredvidiva, uzbudljiva, šarolika, povremeno neujednačena, uglavnom s glavom i repom, s ciljem da se niti jednom slušatelju ne povlađuje, već se isti mora sam potruditi da nađe ljepotu ovog muziciranja. A ljepote u svakom slučaju ima, više u drugoj, nego u prvoj polovici albuma. Dodamo li tome hrabrost da budu totalno drugačiji od drugih, da o glazbi razmišljaju srcem, a ne novčanikom, dobili smo vrlo zanimljivo djelo koje trebaju poslušati poštovatelji mračnjačkog popa, apsurdističke lirike i glazbenog autentičnog izraza.

Ocjena: 7/10

(Dallas Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X