Mudhoney u Jedinstvu – vrući grunge za hladno ‘seattleovsko’ vrijeme

Žedno uho opet je napojeno u Pogonu Jedinstvo, ovog puta sa zvukom Mudhoneya, jednim od začetnika grunge scene.

Mudhoney u Pogonu Jedinstvo (Foto: Nino Šolić)

Po nepisanom, ali uvriježenom pravilu da svako razdoblje glazbe i svaka scena ima svoju veliku četvorku funkcionira danas i priča o grungeu. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden i Alice In Chains čine se najzaslužniji, no oni su i najrazvikaniji dio priče u kojoj je Seattle u jednom trenutku početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bio epicentar zbivanja u rocku. No teorija o velikoj četvorci drži vodu u komercijalnom smislu, dok je u svakom drugom segmentu krnja za još dva imena; Mother Love Bone i Mudhoney.

Pokojni frontmen benda Mother Love Bone, Andrew Wood bio je preteča onog lirskog momenta tadašnje scene u razvoju koja se pokušavala otrgnuti snažnom utjecaju na zvuk koji je nametnuo Los Angeles. On je bio taj koji je zacementirao temelje iz kojih su Jeff Ament i Stone Gossard izgradili budući Pearl Jam, prepoznajući u mladom Eddieju Vedderu istu onu istovremenu energiju i krhkost duše kakvu je imao Wood.

Mudhoney su pak bili oni koji su u grunge donijeli garažnu sirovost i mantričku težinu rifova, njihov ‘roll’ je bio važniji od ‘rocka’. Bili su i ostali izravni, puno više nego Soundgarden, njihovi najveći rivali na kraju 80-ih i početkom 90-ih koji su svoji težinu začinjavali izmišljanjem novih harmi i štimova na svojim žičanim instrumentima. I kad se podvuče crta, jedino Pearl Jam i Mudhoney od početka imaju neprekinutu ‘bendovsku priču’, a time i sazrijevanje. Samo što su prvi globalno prepoznati, a drugi nisu. No po kompaktnosti, žestini i gruvačini koju isporučuju gotovo da i nema razlike, uz jednu bitnu opasku, a to je da nema Mudhoneya, teško bi se uživo mogla osjetiti ta iskonska crta onoga što je grunge svojevremeno predstavljao.

2009. godine se u to uvjerila i zagrebačka publika kad je Mudhoney poput olovne kiše pomeo sve pred sobom u dvorani Pauk. Repete su se dogodile sinoć u Pogonu Jedinstvo kad je četvorka Mark Arm, Steve Turner, Dan Peters i Guy Maddison otvorila vatru u prohladnoj i kišnoj, gotovo seattleovskoj, večeri, ovog našeg kasnog proljeća. Okupio se skoro identičan broj ljudi kao i prije četiri godine, njih 500-600 muđu koji se opet našao i solidan broj onih koji su prije dvadesetak godina pogali u Jabuci kad god bi se začuo uvodni rif debi singla Mudhoneya „Touch Me I’m Sick“, kojeg usput rečeno Mark Arm bez problema i dan-danas isporučuju u jednakoj dozi vrišteće lucidnosti, iako se po njegovoj mirnoći na pozornici to ne bi moglo zaključiti na prvu loptu. No važno je ono što izlazi iz razglasa, a ne hopsanje po bini.

Bilo je žestoko, glasno i moćno, no bilo je i povremenog gubljenja u redovima benda na pozornici tijekom Turnerovih gitarskih solo dionica. Dokaz kako grunge često nije bila precizna svirka? Naravno, pa čak i mali podsjetinik na davno ugasli bend Mr. Epp and the Calculations u kojem su se Turner i Arm upoznali i koji su 80-ih sami okarakterizirali kao najgori bend na svijetu – gomila neratikulirane buke iz koje je kasnije iznikao Green River, a potom Mudhoney i Pearl Jam. Za kikseve  svakako treba uzeti u obzir umor koji donosi zgusnutost datuma trenutne europske turneje Mudhoneya tijekom koje sviraju dan za danom predstavljajući svoj novi studijski album „Vanishing Point“, čiji dobar dio su odsvirali i u Zagrebu, počevši koncert sa „Slipping Away“ i „I Like It Small“ i kasnije izvevši „Douchebags On Parade“, „Chardonnay“, „What To Do With The Neutral“, I Don’t Remember You“ i „The Only Son Of The Widow From Nain“.

Naravno da su izvedeni i klasici, već spomenuti „Touch Me I’m Sick“ i „Here Comes Sickness“, a na listi se također i našla „Fix Me“, obrada Black Flaga. Što se tiče atmosfere u publici ona je posebno živnula na dugačkom bisu posebice tijekom niza „Here Comes Sickness“, „In ‘N’ Out of Grace“ i „The Money Will Roll Right In“. Zapamtit ćemo i ovaj koncert kao jedan od boljih u sezoni, iako što se tiče ovogodišnjeg Žednog uha, grmljavina Swansa od prije dva tjedna nije nadmašena.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X