Muke po Danu Deaconu i grmljavina Dubioze kolektiva

Bura je sinoć opasno zaprijetila Terraneu, no refuli sa sjevera ipak su se smilovali – pozornice su ostale na mjestu, bendovi odradili sve po planu…

Dubioza kolektiv (Foto: Tomislav Sporiš)

Zbog opasnosti da bura zapuše 100 kilometara na sat, kako su javljali iz DHMZ-a, nastupi na glavnom Terra stageu sinoć su počeli nešto ranije od najavljenog, kako bi se – iz sigurnosnih razloga – izbjeglo prijevremeno okončanje prvog dana Terraneo festivala. Dubioza je tako na pozornicu izašla punih sat i petnaest minuta ranije, što je bila dobra stvar, budući da je tada u desetak tisuća ljudi bilo još dovoljno snage za još malo skakanja.

A s Dubiozom nema greške. Ona vas prodrma bez obzira na buru, umor ili glazbene preferencije. Angažirane pjesme i ode marihuani izlazile su iz zvučnika koji su se opasno ljuljali na vrhu stagea, no unatoč tome zvuk je bio odličan, što je inače bila odlika cijelog prvog dana festivala. Dubioza kolektiv nije dala spavati nikome u Solarisu, Zablaću, šibenskom kvartu Vidici i svim okolnim mjestima; punkoidni ska ritmovi, pomiješani sa sarkastičnim etno uletima plus snažne parole, elementi su koji su od Dubioze na ovim prostorima stvorili nedodirljivu koncertnu atrakciju. Članovi benda nadaju se da će takav status dobiti i na svjetskoj sceni, a o svemu tome pričao nam je Almir u diktafon. Provjerite uskoro…

Razgovarali smo i s Danom Deaconom, apsolutno najvećem geeku koji je nastupio na prvom danu Terranea, čovjekom koji svojim albumima istražuje dokle sežu granice tolerancije slušatelja, kao i strpljivost koncertne publike. Dan Deacon mrzi pozornicu, zato se nije ni popeo na Aero stage. Svoju je aparaturu instalirao među prvim redovima i odmah upao u probleme. Prvo mu nešto nije valjalo s kablovima i zvukom, a potom mu je i nepoznat netko bacio pivo po svim instalacijama. Dan se razbijesnio, svima to javno obznanio i u inat svim nedaćama odlučio svojim suludim ritmovima napraviti potpuni raspašoj.

Dan Deacon (Foto: Tomislav Sporiš)

Deacon ima navjerojatnu sposobnost publiku pridobiti na svoju stranu u vrlo kratkom vremenskom roku, pa mu je stoga i manipulacija njima kudikamo olakšana; tjera ih na natjecanje u plesu, izaziva ih da ga vrijeđaju, a pritom radi vrhunski show program. Američki eksperimentalni glazbenik u intervjuu nam je otkrio zašto se smatra hipsterom i kako je moguće da je postao popularan iako ne zna svirati ni pjevati. I taj intervju čitajte uskoro na ovom portalu.

Nešto sasvim drugačije odvijalo se između Deacona i Dubioze. Na Aqua stageu su nastupili Konono No.1, etno skupina iz Konga, kojima je bura sasvim sigurno smrzla svaku kost u tijelu. Hipnotično lupanje po bubnjevima i repetitivne vokalne dionice, hipnotizirale su tisuću okupljenih i umalo prizvale kišu. Konono je na Terraneo donio dašak one iskonske glazbene Afrike, što je nakon Dubiozinog udarničkog nastupa bio prijeko potreban melem za uši.

I to je otprilike bio završetak prvog dana Terranea, iako je zabava u hangarima trajala do zore. Festival je prema nekim optimističnim procjenama posjetilo i preko deset tisuća ljudi, a s obzirom da su pred nama dva najatraktivnija festivalska dana, velika navala se tek očekuje. Terraneo je produkcijski, sadržajno i organizacijski bio na iznimno visokom nivou, čak i neočekivano visokom, s obzirom da mu je jučer bilo vatreno krštenje. Šibenik je dobio izniman glazbeni događaj, a koncertna scena konačno više ne ovisi o tome kad će se u gradu pojaviti Jole, Rozga ili Grdović.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X