Music From The Motion Picture ‘Gimme Danger’ – moćan dodatak prehrani

Jedan od najboljih glazbenih dokumentaraca u posljednje vrijeme i jedan od najboljih filmova prošle godine, ‘Gimme Danger’ Jima Jarmuscha o energičnoj soničnoj oluji The Stooges iz Michigana napokon je dobio svoj službeni soundtrack.

'Gimme Danger'
‘Gimme Danger’

Zagrebači ljubitelji Jima Jarmuscha, Iggyja Popa i njegova notornog i genijalnog benda The Stooges imali su priliku vidjeti dokumentarac “Gimme Danger” u sklopu programa Motovun u Zagrebu krajem ljeta u Laubi, te pritom svjedočiti dubokom vrelu video i audio materijala iz koje su autori grabili stvarajući taj povijesni pogled u manijakalnu energiju na kojoj je počivao i izgorio taj bend.

Kako bi se složio kvalitetan soundtrack filma, trebalo je naći smislenu mjeru pjesama da čini zadovoljavajuću za fanove, kao i za širu publiku. Autori ove kompilacije u tome nisu pogriješili. Odabrali su naramak hitova, svojevrsni ‘best of’ presjek bez kojeg nijedna priča o The Stooges ne bi imala smisla (“No Fun”, “I Wanna Be Your Dog”, “1969”, “Down on the Street”), a njima je pridodano i ponešto rijetkih outtakeova da namiri one koji žele više (“I Got A Right” i “I’m Sick Of You” sa odbačenog sessiona za album “Raw Power”, te “Lost in the Future” i suluda “Asthma Attack”).

Osim pjesama Stoogesa, tu su i po jedna pjesma prethodnih Iggyjevih bendova “Again and Again” The Iguanas, odakle Osterberg nosi svoj nadimak, te obrada “I’m a Man” Muddyja Watersa benda The Prime Movers u kojemu je Pop zamijenio bivšega bubnjara Spidera Wynna. Našlo se mjesto i za “Ramblin’ Rose” MC5-a, koji su Stoogesima bili i susjedi i duhovni srodnici u toj mjeri da priča o jednima bez spominjanja drugih nema smisla.

Rhino Records odlučio je digitalni soundtrack filma ponuditi prije objave filma putem video-on-demand usluge koja kreće zadnjeg dana siječnja, a CD sa istom playlistom bit će dostupan krajem veljače. U pripremi je i vinilno izdanje albuma koje će biti ograničeno samo na pjesme Stoogesa, s ponešto izmijenjenim redosljedom.

Da bi se u potpunosti doživjela genijalnost ovog benda i dalje je potrebno slušati njihove albume, poglavito prva dva. “Gimme Danger” može se donekle shvatiti kao kvalitetan dodatak prehrani, ali i estetski dodatak vinilnoj kolekciji, budući da ga krasi ona ista beskrajno moćna fotografija Toma Copija koja je poslužila i kao predložak za poster filma.

Ocjena: 8/10

(Rhino, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X