‘Muzička paraliza’, stvarni fenomen koji nastupi u 30. godini života i zbog kojeg prestanemo tražiti novu glazbu

Novo istraživanje otkrilo je, otprilike, u kojem životnom periodu, s koliko godina, prestanemo otkrivati novu glazbu.

  • 77
    Shares
Acade Fire na 12. INmusicu (Foto: Vedran Metelko)
(Foto: Vedran Metelko)

Istraživanje koje je provela streaming platforma Deezer otkrilo je da postoji stvaran fenomen koji se zove “muzička paraliza”, fenomen koji opisuje stanje kada, dojučerašnji muzički entuzijasti najednom prestanu tražiti novu glazbu.

Fenomen navodno počinje kada čovjek napuni 30 godina i 6 mjeseci. Deezer je istraživanje napravio na području Velike Britanije, a kada su sudionike pitali za razlog zbog kojeg su prestali tražiti novu glazba, ponudila se uobičajena paleta izgovora – uključujući djecu i zatrpanost količinom nove glazbe koja dolazi svakog dana.

Čak je 60 posto ljudi od 30. godine naovamo, u provedenom istraživanju, izjavilo da bi slušalo isključivo one umjetnike s kojima su već familijarni i koje znaju.

Što se teritorijalne podjele novih i starih slušača glazbe tiče, prema istraživanju najgore prolaze Wales i sjeverozapad Engleske gdje se od pronlaženja nove glazbe odustane već sa 24 godine i 8 mjeseci, odnosno 23 godine i 9 mjeseci.

S druge strane, izgleda da se Škoti najbolje odupiru “muzičkoj paralizi” jer ona kod njih najčešće nastupa u dobi od 40 godina i 7 mjeseci.

 

  • 77
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh