Na Eurosongu je pobijedila glazba

Na Eurosongu je prvi put u povijesti pobijedio Portugal. Uspjeli su to poslavši na to natjecanje – koje je mnogima sinonim za kič, neukus i konfekcijsku glazbu – mladoga glazbenika Salvadora Sobrala, pobjednika portugalskoga izbora za pjesmu Eurovizije prema glasovima publike i žirija.

Salvador Sobral (Foto: Andres Putting / EBU)
Salvador Sobral (Foto: Andres Putting / EBU)

Pjesmu „Amar pelos dois“ napisala je Salvadorova sestra Luísa Sobral, a stilski ju možemo opisati kao kombinaciju estetike karakteristične za mnoge pjesme iz Velike američke pjesmarice s daškom atmosfere zlatnoga doba Hollywooda, uz elemente fada i francuske šansone. Ukratko: potpuno je netipična za Eurosong. Podijeljene reakcije odlično su prikazane u videu s reakcijama ekipe s Wiwibloggs, najpopularnijega bloga posvećenoga Eurosongu. Jednu stranu predstavlja William Lee Adams koji smatra da je pjesma emocionalna, bez potrebe da bude glasna; dramatična, no bez pretjerivanja. Ističe kako pjesma evocira jazz 1920-ih godina, no da vrlo dobro funkcionira i u današnje doba.S druge pak strane, Chris Halpin smatra da je pjesma zastarjela, da nije nešto što bismo danas mogli čuti na radiju i da naprosto nije prikladna za moderni Eurosong. Ovako podjeljeni su i komentari na društvenim mrežama.

Pa ipak, Salvador Sobral je ponovio uspjeh na portugalskom izboru, te i na Eurosongu osvojio najviše glasova i publike i stručnih žirija. To je doista čudesan uspjeh iz nekoliko razloga. Prvo, Sobral iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti prisustvovati svim probama prije nastupa u prvome polufinalu, te ga je tamo zamijenila njegova sestra. (Inače, valjda napomenuti da mnogi mediji previše dramatično prenose informacije o Sobralovom zdravlju. Portugalac je bio na operaciji kile, dok su navodi da čeka transplantaciju srca oštro opovrgnuti.) Drugo, riječ je o neafirmiranom glazbeniku koji iza sebe ima samo jedan album. Treće, Chris Halpin ima pravo: pjesma doista nije tipična za Eurosong. I ne samo da nije tipična za ovo natjecanje, već se ne uklapa u mnoge radijske sheme.

Što je to onda što je Salvadora Sobrala lansiralo na sam vrh ne samo Eurosonga već i iTunesa i Spotifyja? Bilo je još izvođača ove godine na Eurosongu koji odskaču od prosjeka i ustaljenih šablona. Drugo mjesto osvojio je talentirani i emotivni 17-godišnji Bugarin Kristian Kostov kojem je drugo mjesto na natjecanjima očito karma (drugi je bio na The Voice Kids u Rusiji i na X Factoru u Bugarskoj). Njemu možda pjesma nije dala dovoljno prostora da u potpunosti iskaže emocije. Belgijka Blanche, mlada djevojka koja je na toj velikoj pozornici djelovala plaho i izgubljeno, mnoge je podsjetila na Lanu Del Rey. Talijan Francesco Gabbani, koji je gotovo do samoga kraja bio izraziti favorit, pjesmu s porukom, inspiriranu knjigom „The Naked Ape“ uglednoga britanskoga znanstvenika Desmonda Morrisa, upakirao je u tipičan eurosongovski melos.

Salvador Sobral, inače veliki obožavatelj Cheta Bakera, kao da je pokupio i prezentirao ono najbolje. Na svakoj probi mu je izvedba bila drugačija, a on je pjevao osjećajući glazbu i inteligentno se poigravajući elementima u zadanim okvirima pjesme. U nastupu je pak bio autentičan i iskren, proživljavajući cijelu pjesmu od početka do kraja i emitirajući te emocije u publiku. Zbog svoje otvorenosti i neposrednosti postao je i miljenikom novinara.

Doista možemo reći da je na Eurosongu pobijedila glazba, a ne lobiji. Sam Sobral, prije no što je još jednom kao pobjednik stupio na binu i podijelio ju sa svojom sestrom, izgovorio je ove važne rečenice: „Živimo u svijetu glazbe za jednokratnu uporabu, fast food glazbe bez ikakvoga sadržaja, i mislim da ovo može biti pobjeda za glazbu, s ljudima koji skladaju muziku koja doista nešto znači. Glazba nije vatromet, glazba je osjećaj. Promijenimo stvari i vratimo glazbu, a to je ono što je doista važno“. To je poanta cijele priče oko njega i upravo taj stav i takva energija zaslužni su za ovu začudnu pobjedu koja daje nade da ljudi ipak traže drugačiju glazbu od one koju nas cijelo vrijeme uvjeravaju da publika traži. Možda je doista, kako je Sobral rekao u razgovoru za Canal Q, ljudima potreban odmak od slojevitih pjesama s mnoštvom zvuka. „Odjednom se tu stvorila jedna vrlo sirova jednostavna pjesma i mislim da ljudima to treba jer živimo u svijetu s mnoštvom informacija i podražaja“, rekao je.

Na kraju, čini se važnim prenijeti poruku mladoga Portugalca koji odmah nakon Eurosonga nastavlja sa svojom turnejom: „Organizirajte moj koncert u svojoj zemlji. Bit će mi drago“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X