Na Glastonburyju se sprema prosvjed protiv U2-a

Prosvjednici na ovogodišnjem Glastonbury Festivalu žele svojom akcijom skrenuti pažnju na izbjegavanje plaćanja poreza od strane Bona Voxa i ekipe.

U2 - Bono Vox (Foto: Brantley Gutierrez / Universal Music)

Prosvjednici iz Art Uncuta žele iskoristi nastup grupe U2 na Glastonburryju, koji je planiran za 24. lipnja, kako bi ukazali na porezne afere koje se vežu uz ime poznate irske grupe.

U2 je još 2006. godine kritiziran kad je većinu svog biznisa iz Irske preselio u Nizozemsku, čime je izbjegnuto plaćanje poreza matičnoj državi, jer Nizozemska ima puno povoljniju poreznu politiku za umjetnike.

Art Uncut prosvjednici ne žele omesti nastup U2-a na pozornici Glastonburyja već će u sektorima s irskom i nizozemskom zastavom bacati velike količine lažnog novca u zrak, kako bi njihova akcija bila dobro viđena čak i s bine.

„Bono tvrdi kako mu je stalo do razvoja siromašnih i cijelog svijeta, a s druge strane izbjegava platiti velike iznose poreza čime osiromašuje vlastitu državu“, izjavo je glasnogovornik Art Uncuta za The Guardian.

Lopticu je vratio glasnogovornik „One – anti-poverty campaigna“, grupe humanitarnog karaktera koju je osnovao Bono Vox, izjavom kako poslovni aranžamni U2-a nemaju nikakve veze s ilegalnim izbjegavanjem plaćanja poreza, kao ni s pomaganjem zemalja u razvoju. Organizatori Glastonburyja su odlučili za medije ne davati nikakve komentare, a menadžement grupe se još nije oglasio.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X