Nagrađivani hrvatski kratki filmovi besplatno u 19 gradova diljem Hrvatske

‘Piknik’ redatelja Jure Pavlovića ove je subote u Berlinu nagrađen Europskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film, takozvanim europskim Oscarom, te je tako nakon Kokoške Une Gunjak postao drugi domaći film koji je – drugu godinu za redom – osvojio to laskavo priznanje. O čemu to pričaju domaći ‘kratkiši’ i što nam donosi prepoznatljivost i vidljivost na svjetskoj filmskoj sceni, hrvatska publika može vidjeti na trećem Maratonu kratkometražnih filmova koji se od 18. do 21. prosinca održava u 23 kinodvorane u 19 gradova diljem zemlje.

  •  
  •  
'Piknik'
‘Piknik’

“Piknik”, koji je u konkurenciji od 15 filmova na svečanoj ceremoniji u Berlinu nagrađen europskim Oscarom za najbolji kratki film, govori o 15-godišnjaku koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu, ali zbog prometne gužve kasne pa posjet traje kraće od planiranog. No, “Piknik” nije jedini nagrađivani hrvatski naslov kojeg će publika Maratona imati priliku vidjeti. U programu ‘Hrvatski maratonci I’ bit će prikazana i “Belladonna” autorice Dubravke Turić, koja je za svoj debitantski film osvojila nagradu za najbolji kratki film u programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji. “Belladonna” priča o tri različite žene koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti, a film će uskoro predstavljati Hrvatsku na filmskom festivalu Sundance!

Programi ‘Hrvatski maratonci I i II’ donose ukupno 11 hrvatskih filmova, a među njima su još i “Da je kuća dobra i vuk bi je imao” Hane Jušić te “Zvjerka” Daine O. Pusić, premijerno prikazani na važnim festivalima u Rotterdamu i Tellurideu, “Medo mali” Igora Jelinovića proglašen najboljim kratkim filmom u regiji na festivalu u Novom Sadu, te dokumentarni “Riba ribi grize rep” Hrvoja Hitreca.

Tu su i filmovi koji su protekle godine predstavljali domaću animaciju na nizu svjetskih festivala: “Život s Hermanom H. Rottom” Chintis Lundgren, “Tu tamo” Alexandera Stewarta, “Simulacra” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, “Levitacija” Marka Meštrovića i “Vučje igre” Jelene Oroz.

Program Maratona donosi još i ‘Prve filmove poznatih redatelja’ te dječje filmove u programu ‘Priče iz prirode’. Gradovi i kina koja sudjeluju u trećem Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Art kino Croatia), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC, SC Zagreb – MM centar), Osijek (Kinematografi Osijek/caffe bar Pepermint), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Split (Kino Karaman i Kinoteka Zlatna vrata), Kutina (Kino Moslavina), Pakrac (Kino Hrvatski dom), Velika Gorica (Kino Gorica), Varaždin (Kino Galerija), Pula (Kino Valli), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Novska (Kino Novska), Sinj (Gradsko kino Sinj), Zabok (Kino Zabok), Koprivnica (Kino Velebit), Samobor (Pučko otvoreno učilište Samobor), Daruvar (Kino ’30. svibnja’), Dubrovnik (Kinematografi Dubrovnik – dvorana Visia/Luža) i Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), a raspored projekcija možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X