Objavljena nova kompilacija iranske elektroničke glazbe kao podrška pokretu za prava žena

‘Objavljujemo ovu kolekciju u znak solidarnosti s borbom za slobodni Iran i cilj nam je podići svijest o ovoj revoluciji kroz glazbu.’

“Woman, Life, Freedom”

Iranske umjetnice AIDA i Nesa Azadihah objavile su novu kompilaciju elektronske glazbe u znak podrške pokretu za prava žena u Iranu. Pokrenule su svoju novu etiketu Apranik Records ovim izdanjem prošlog tjedna (20. siječnja). Zbirka od 12 pjesama pod nazivom “Woman, Life, Freedom” uključuje iranske umjetnice kao što su SarrSew, Sharonu Lico, XEEN, Kimiu Koochakzadeh-Yazdi i ROW92, kao i predvodnice izdavačke kuće Azadikhah i AIDA.

U objavi o ploči na Instagramu su napisale: “’Woman Life Freedom’ [sastoji se] od pjesama 12 iranskih producentica. Danas se također obilježava 126. dan od početka nedavnih pobuna u Iranu i ubojstva Mahse Zhine Amini. Ovaj ustanak, naš bijes i nada da ćemo glazbom podići svijest, razlog je osnivanja ove izdavačke kuće. Nakon 3 mjeseca rada, s ponosom objavljujemo da je potpuno izdanje konačno dostupno za kupnju i reprodukciju. Kao skupini iranskih žena, ova borba nam je najbliža srcu. Izdajemo ovu kolekciju u znak solidarnosti i borbe za slobodni Iran i cilj nam je podići svijest o ovoj revoluciji kroz glazbu.”

“Tema ove kolekcije je moć, prkos i žestina i može se čuti u svim pjesmama. Ovo je energija kojom se iranske žene i dalje bore za slobodu. Sanjamo o budućnosti u kojoj žene i djevojke mogu otvoreno i sigurno vježbati, rasti i blistati u umjetnosti, posebno elektronskoj glazbi,” kažu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AIDA (@aidarez)

Na Bandcampu su dodale: “Kroz iransku povijest žene su bile na čelu glazbe i izvedbenih umjetnosti. Međutim, u protekle 44 godine pod islamskim režimom, ženama u Iranu bilo je zabranjeno pjevati, plesati inastupati. Suočene s prijetnjama vlastitoj sigurnosti i sigurnosti svojih obitelji, karijeri i ugledu, umjetnice su prisiljene dati otkaz, napustiti Iran ili otići u ilegalu suočavajući se s velikim rizicima. Unatoč tome, iranske su žene ostale aktivne i prednjače u svojoj umjetnosti, pomičući granice iz Irana i različitih kutaka svijeta.”

“Od tada su izbili veliki prosvjedi diljem zemlje i svijeta. Ono što je počelo kao iskra u prosvjedu za pravdu za Mahsu Aminija od tada se pretvorilo u revoluciju u kojoj ljudi neustrašivo prosvjeduju diljem zemlje. Vladine snage su brutalno ubile, uhitile i mučile mnoge prosvjednike, uključujući djecu i tinejdžere. Unatoč tome, prosvjedi su sve veći i veći, a borba za slobodu ugnjetavanja žena i djevojaka postala je najveća te vrste u povijesti,” dodaju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X