Najavljeno vinilno reizdanje albuma ‘Lacrimae Christi’ grupe Videosex

Drugi album grupe Videosex, jednog od legendarnih bendova iz 1980-ih, ‘Lacrimae Christi’ (1985.) bit će uskoro objavljen i to prvi put kao međunarodno izdanje. Izvorni snimci sa ovog albuma su remasterirani i objavljeni na zlatnom vinilu.

Videosex snimljeni 1986. (Foto: Jane Štravs)

Grupa Videosex osnovana je 1982. godine u Ljubljani. Bend su činili Anja Rupel (vokal), Janez Križaj (bas gitara), Iztok Turk (bubnjevi), Matjaž Kosi (klavijature) i Nina Sever (klavijature). Bend je debitirao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kada je nastupio s Decom socijalizma i Katarinom II. Krajem 1983. objavljuju debitantski singl koji uključuje pjesme „Moja mama” i „Kako bih volio da si tu”. Prilično brzo Videosex stiče ogromnu popularnost, a sa albumom „Videosex ’84” iz 1984. postaju omiljeni širom Jugoslavije. Dio ovog albuma je i pjesma „Detektivska priča” koja je doživjela veliki uspeh kod publike.

Drugi album „Lacrimae Christi” („Kristove suze”) Videosex objavljuje 1985. Pjesme sa ovog albuma „Sivi dan” i „Tko je zgazio gospođu mjesec” postale su veliki hitovi. Na albumu je gostovao klavijaturista Laza Ristovski (Bijelo Dugme). B-strana albuma snimljena je u tada aktuelnom pop stilu s elementima swing-jazza. U odnosu na prvi album, produkcija ovog albuma bila je vrhunska, jer su korištene tadašnje najmodernije tehnike snimanja.

Videosex ‘Lacrimae Christi’

Nakon toga Videosex objavljuje mini-album “Svet je zopet mlad” 1987. godine, a na njemu su se našli hitovi “Orion” (izvorno Katja Levstik), “Vozi me vlak v daljave” (izvorno Beti Jurković) i “Zemlja pleše”.

Grupa se raspala 1992. godine kada je Anja Rupel odlučila krenuti samostalnim putem.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X