Najbolji domaći i regionalni albumi 2014. godine

Jelena Svilar, Đino Kolega, Ivan Laić, Marko Podrug, Tomislav Sporiš, Janko Heidl i Zoran Stajčić odgovorni su za zajedničku godišnju listu domaćih i regionalnih izdanja ovog portala. Aritmetička sredina je i ovog puta igrala glavu ulogu, a ona, znanstveno je dokazano, uvijek nudi točniji uvid od bilo kojeg subjektivnog prikaza. Zato ne plačimo za onima koji nisu dospjeli na listu. Slavimo one koji su na njoj!

  • 1
    Share
Urban & 4 'Mamut'
Urban & 4 ‘Mamut’

15. Urban & 4 “Mamut”

Nakon podužeg niza godina Damir Urban i njegova četvorka konačno imaju album koji će u koncertnim aktivnostima koje slijede sigurno biti ono što zapadnjaci nazivaju ‘corner stone’ repertoara. “Mamut” je teško prohodan album poput nekog glazbenog labirinta. No to je garancija za dugo slušanje za sve one koji vole Urbanovu ‘enigmatiku’, kao što nije isključeno da će vrijednost ovog materijala možda biti otkrivena s kojom godinom zakašnjenja, kako to obično biva kad je Urban u pitanju.

General Woo 'Pad sistema'
General Woo ‘Pad sistema’

14. General Woo “Pad sistema”

Glazbenici u jednom trenutku lako pomisle da sve što naprave dobiva pozlatu. Reperi pogotovo. Ego je zeznuta stvar. Posebice kad je prolog novom albumu jednoglasni superlativ kritičara da je posljednji album zenit karijere. U slučaju Generala Wooa taj zenit karijere bio je album „Verbalni delikt“ – vrhunski skucana pljuska sistemu, vremenu i prostoru u i na kojem se živi. I onda je došao trenutak za „Pad sistema“. Dvostruki CD s 29 pjesama. Idealna situacija za profesionalno samoubojstvo zahvaljujući egu veličine nebodera i vrlo vjerojatnoj nemogućnosti rasuđuvanja što odbaciti, a što staviti na album. Tako se činilo. No zaključak je kako je nadmašio sebe. On je reperska ćunka par excellance na ovim prostorima. Toliko je brutalno dobar i iskren u svojoj viziji, i u tekstovima i izboru podloge na koju više ne odvaljuje šamare, već udara bejzbol palicom.

Svemir 'Tako jako'
Svemir ‘Tako jako’

13. Svemir “Tako jako”

Drugi album grupe zagrebačke grupe Svemir ispred koji stoji pjevačica i gitaristica Zvonka Obajdin donosi skladno oblikovanu poetiku znalački umetnutu u izričaj benda. Svemir karakteriziraju zvonke (a kakve drugačije kad je Zvonka u pitanju) i distorzijom neuprljane električne gitare s nenametljivom, ali s funkcionalno posloženom ritam pratnjom, dok Zvonkin glas počesto odjekuje iz daljine, ne samo i prostorne, sanjive i svemirske, već i vremenske, evocirajući na vremena kad su tako odjekivali glasovi Grace Slick i Cass Elliot.

Hladno pivo 'Evo vam Džinovski'
Hladno pivo ‘Evo vam Džinovski’

12. Hladno pivo “Evo vam Džinovski!”

Prošlo je više od dvadeset godina otkada je Hladno pivo objavilo svoj kultni prvijenac i ključnu točku hrvatskoga punka, kratku bombetinu nazvanu “Džinovski”. Prošlo je više od dvadeset godina otkako su ploču otvorili pjesmu koja sadrži proročanske stihove: “Prodali smo čak i muda, ‘al sviramo zato svuda; tease, festivali, više smeća – lova veća”. Mnogo toga se u dvadeset godina stigne promijeniti, a Hladno pivo je itekako toga svjesno, pa na svojem posljednjem studijskom albumu posprdno pjevaju: “Kraj zvonika, velika bina – večeras Hladno pivo, sutra Severina”. Ovaj live album snimljen proljetos u Kset-u nije samo podsjetnik na to koliko su dobri bili stari albumi Hladnog piva. Riječ je o jednoj od boljih hrvatskih živih ploča općenito.

Tamara Obrovac Quartet 'Ulika Revival'
Tamara Obrovac Quartet ‘Ulika Revival’

11. Tamara Obrovac Quartet “Ulika Revival”

Deveti album Tamare Obrovac, potpisan imenom Tamara Obrovac Quarteta što ga čine (malne) stalni članovi svih, vazda prvorazrednih suradničkih inkarnacija Tamare Obrovac, (kontra)basist Žiga Golob i bubnjar Krunoslav Levačić, uz ‘povratnika’, klavirista Matiju Dedića, obrada je iliti reinterpretacija drugog albuma Tamare Obrovac, ‘Ulika’ (CBS, 1998.) koji je onomad zabilježila ista postava. Pretežno melankoličnoga tona i ugođaja, ali ne bez prezentne tihe snage i neprestanog uzbudljivog vrenja, album nudi dvije skladbe manje negoli izvornik, a može se čuti kao djelo oblikovano poput vrhunskog, intimističkog jazz koncerta maksimalno usredotočenih glazbenika koji obazrivo štede tonove i fraze, nastojeći odsvirati samo one koji nude sukus toga što se želi izraziti, uvijek ostavljajući dovoljno prostora da odsvirano – bilo tuđom, bilo vlastitom rukom – primjereno odzvoni. Dalje>>

  • 1
    Share

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X