Najbolji domaći i regionalni albumi 2014. godine

Jelena Svilar, Đino Kolega, Ivan Laić, Marko Podrug, Tomislav Sporiš, Janko Heidl i Zoran Stajčić odgovorni su za zajedničku godišnju listu domaćih i regionalnih izdanja ovog portala. Aritmetička sredina je i ovog puta igrala glavu ulogu, a ona, znanstveno je dokazano, uvijek nudi točniji uvid od bilo kojeg subjektivnog prikaza. Zato ne plačimo za onima koji nisu dospjeli na listu. Slavimo one koji su na njoj!

  • 1
    Share
Diskodelija 'U vremenu'
Diskodelija ‘U vremenu’

20. Diskodelija “U vremenu”

Debitantski album šibenske rock skupine Diskodelija potvrđuje njihovu reputaciju dobrodošle svježe post-rokerske krvi. Grupa je na svom prvom albumu sažela staru londonsku psihodeliju, Manchester osamdesetih i njujorški HC između dva pola – tekstualnog i gitarističkog minimalizma s jedne strane, te raskošno razvučenih gothic melodija s druge.

Xaxaxa 'Sami maži i ženi'
Xaxaxa ‘Sami maži i ženi’

19. Xaxaxa “Sami maži i ženi”

S trećim albumom ovo retro punk rock skopsko društvo više nije side project Bernays Propagande već paralelna (samostalna) priča. “Sami maži ženi” pored svoje punk melodičnosti ipak je pomak u odnosu na prethodni album “Siromašni i bogati” iz 2012. godine jer se triju pridružio gitarist Deni Krstev i sa sobom donio dašak indie rocka, što je svakako pametan potez izbjegavanje zamke upadanja u šprancu koja može brzo dosaditi.

VVhile 'More'
VVhile ‘More’

18. VVhile “More”

Ovaj beogradski sanjivi indie pop dvojac kao da se drži nemoguće teorije; što manje ljudstva u bendu to veći zid zvuka. Andrija Spičanović i Stevan Ćirović stopili su u svoj izričaj filozofiju Phila Spectora, punk oštrinu, shoegazersku slojevitost i razumljivu pop sadržajnost. Ako se uzmu u obzir i njihove kolege iz grupe Ti postaje prilično jasno da je Beograd trenutno najjači grad kad su duo-bendovi u pitanju.

Amira Medunjanin 'Silk And Stone'
Amira Medunjanin ‘Silk And Stone’

17. Amira Medunjanin “Silk & Stone”

Amirin CD “Silk & Stone” u Zulfikarpašićevoj glazbenoj produkciji donosi deset regionalnih, korijenskih folk pjesama izabranih i izvedenih u očekivanom sevdah-blues-jazz tonu, bez naglašenijih skretanja sa smjera određenog “Amuletteom”. Kao i u koncertnoj izvedbi, teško je ili nemoguće istaknuti neki posebno uspješan broj ili trenutak, jer razina vrsnoće i izvrsnosti pa i ugođaja neprestano je vrlo visoka i bez dramatičnijih oscilacija.

Pips Chips And Videoclips 'Akustični Walt'
Pips Chips And Videoclips ‘Akustični Walt’

16. Pips Chips & Videoclips “Akustični Walt”

Na staro poznato pitanje: „Može li se u glazbi biti originalan?“, odgovor je i dalje: „Da.“ Posljednji primjer toga je iz ‘našeg dvorišta’. Na spomen unplugged albuma i sessiona svakome je poznata matrica u glavi, a to je da je obično riječ o kompilacijskom ‘best of’ angažmanu u ‘ištekanom’ ruhu. Pips Chips & Videoclips su prvi bend koji je u potpunosti u unplugged verziji odsvirao i objavio isključivo posljednji, recentni studijski album. Dalje>>

  • 1
    Share

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X