Najbolji domaći i regionalni albumi 2014. godine

Jelena Svilar, Đino Kolega, Ivan Laić, Marko Podrug, Tomislav Sporiš, Janko Heidl i Zoran Stajčić odgovorni su za zajedničku godišnju listu domaćih i regionalnih izdanja ovog portala. Aritmetička sredina je i ovog puta igrala glavu ulogu, a ona, znanstveno je dokazano, uvijek nudi točniji uvid od bilo kojeg subjektivnog prikaza. Zato ne plačimo za onima koji nisu dospjeli na listu. Slavimo one koji su na njoj!

Diskodelija 'U vremenu'
Diskodelija ‘U vremenu’

20. Diskodelija “U vremenu”

Debitantski album šibenske rock skupine Diskodelija potvrđuje njihovu reputaciju dobrodošle svježe post-rokerske krvi. Grupa je na svom prvom albumu sažela staru londonsku psihodeliju, Manchester osamdesetih i njujorški HC između dva pola – tekstualnog i gitarističkog minimalizma s jedne strane, te raskošno razvučenih gothic melodija s druge.

Xaxaxa 'Sami maži i ženi'
Xaxaxa ‘Sami maži i ženi’

19. Xaxaxa “Sami maži i ženi”

S trećim albumom ovo retro punk rock skopsko društvo više nije side project Bernays Propagande već paralelna (samostalna) priča. “Sami maži ženi” pored svoje punk melodičnosti ipak je pomak u odnosu na prethodni album “Siromašni i bogati” iz 2012. godine jer se triju pridružio gitarist Deni Krstev i sa sobom donio dašak indie rocka, što je svakako pametan potez izbjegavanje zamke upadanja u šprancu koja može brzo dosaditi.

VVhile 'More'
VVhile ‘More’

18. VVhile “More”

Ovaj beogradski sanjivi indie pop dvojac kao da se drži nemoguće teorije; što manje ljudstva u bendu to veći zid zvuka. Andrija Spičanović i Stevan Ćirović stopili su u svoj izričaj filozofiju Phila Spectora, punk oštrinu, shoegazersku slojevitost i razumljivu pop sadržajnost. Ako se uzmu u obzir i njihove kolege iz grupe Ti postaje prilično jasno da je Beograd trenutno najjači grad kad su duo-bendovi u pitanju.

Amira Medunjanin 'Silk And Stone'
Amira Medunjanin ‘Silk And Stone’

17. Amira Medunjanin “Silk & Stone”

Amirin CD “Silk & Stone” u Zulfikarpašićevoj glazbenoj produkciji donosi deset regionalnih, korijenskih folk pjesama izabranih i izvedenih u očekivanom sevdah-blues-jazz tonu, bez naglašenijih skretanja sa smjera određenog “Amuletteom”. Kao i u koncertnoj izvedbi, teško je ili nemoguće istaknuti neki posebno uspješan broj ili trenutak, jer razina vrsnoće i izvrsnosti pa i ugođaja neprestano je vrlo visoka i bez dramatičnijih oscilacija.

Pips Chips And Videoclips 'Akustični Walt'
Pips Chips And Videoclips ‘Akustični Walt’

16. Pips Chips & Videoclips “Akustični Walt”

Na staro poznato pitanje: „Može li se u glazbi biti originalan?“, odgovor je i dalje: „Da.“ Posljednji primjer toga je iz ‘našeg dvorišta’. Na spomen unplugged albuma i sessiona svakome je poznata matrica u glavi, a to je da je obično riječ o kompilacijskom ‘best of’ angažmanu u ‘ištekanom’ ruhu. Pips Chips & Videoclips su prvi bend koji je u potpunosti u unplugged verziji odsvirao i objavio isključivo posljednji, recentni studijski album. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X