Najbolji domaći i regionalni albumi 2016. godine

Godina 2016. dokotrljala se do kraja, bila je to godina gubitaka značajnih imena na sceni, ali i godina jakih albuma. Ravno do dna kreće s listom 20 najboljih domaćih i regionalnih izdanja. Tijekom cijele godine su preslušavali i listu sastavili: Jelena Svilar, Ivan Laić, Vedran Harča, Tomislav Sporiš, Marko Podrug i Zoran Stajčić. Kao i svake godine i ove krećemo obrnutim redoslijedom od 20. do 1. mjesta.

Frenkie Kontra Indigo 'Putanja'
Frenkie Kontra Indigo ‘Putanja’

20. Frenkie Kontra Indigo “Putanja”

Višegodišnje suradnje FMJAM ‘reprezentativaca’ Frenkieja, Kontre i Indiga konačno su izrodile prvi zajednički album. S obzirom na minuli rad od ove se trojke stvarno dosta očekivalo, a većinu tih očekivanja ‘Putanja’ je uspjela ispuniti.

Let 3 'Angela Merkel sere'
Let 3 ‘Angela Merkel sere’

19. Let 3 “Angela Merkel sere”

Let 3 su krenuli đonom na ustreptalu kršćansku aktualnost. I to ne više sarkazmom kao u „Hvala tebi Kriste“. Bend se vratio žestoko, stao na prvu crtu obrane i podigao još jedan stameni spomenik nepoćudnosti. Ovoga puta, stvarno slušljiv.

Punčke 'Ništa nije kako se čini'
Punčke ‘Ništa nije kako se čini’

18. Punčke – Ništa nije kako se čini

Za Luciju, Ruby i Anju došlo je ključno razdoblje zvano drugi album. Ako, pjesnički kazani, debitantski ‘Sunčano s povremenom naoblakom’ upravo bio to na što ukazuje, nasljednik ‘Ništa nije kako se čini’ donosi olovne oblake. Dakako, ti olovni oblaci odnose se na sveopći emotivni naboj albuma. Tekstovi su mračni, ispunjeni gnjevom, ironijom i samoprijekorom, uglavnom hermetični spram okolnog svijeta. Lucija Ivšić vokalno zvuči kao da je stjerana uza zid. Uzmaka nema, samo prostor za otpor. Intrinzično iskustvo.

Iz@ Medošević 'Granulo je sunce'
[email protected] Medošević ‘Granulo je sunce’

17. [email protected] Medošević “Granulo je sunce”

Za one koji ne znaju, Izet Medošević nije ‘od jučer’ na sceni. Glazbeni zanat ispekao je u riječkim Avlijanerima i OŠ Sulud III, iza sebe ima i zbirku proznih pjesama „Genij usamljenog čovjeka“, a bije ga glas da je i punk filozof s pokrićem. Stoga je trenutni kantautorski izričaj logična stepenica za njega, a nipošto uskakanje u trendovski indie vlak na domaćoj sceni gdje mlađi autori kroz kantautorstvo žele debitirati.

Ana Ćurčin 'Sketches Of Belonging'
Ana Ćurčin ‘Sketches Of Belonging’

16. Ana Ćurčin “Sketches Of Belonging”

“Sketches Of Belonging” kao da je album iz onog nepovratno izgubljenog vremena vladavine vinila, kad ste jedan album mogli slušati toliko dugo dok ga ne naučite napamet, a da vam ni onda ne dosadi. U ovo vrijeme brzopotezne konzumacije informacija, posebno glazbe, Ana Ćurčin smisleno je sve zaustavila na 48 minuta tijekom kojih je apsolutna vladarica vremenom i emocijama. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X