Najbolji koncerti 2012. godine

Nakon češljanja diskografije protekle nam godine, na red su došli koncerti, koje također neumorno pratimo od prvog dana postojanja portala Ravno do dna.

The Jim Jones Revue (Foto: Nino Šolić)

The Jim Jones Revue, 29. travanj, Tvornica kulture

Lako se moglo pomisliti kako je u iskonskoj rockabilly fazi više-manje sve kazano. Do trenutka kad se primjerice ne nađete na koncertu The Jim Jones Revuea koji čini pet londonskih frikova koji kao da su vremenskim strojem upravo doputovali nagutani speedom s nuklearnih pokusa koji su sredinom prošlog stoljeća bili jedna od glavnih senzacija turističke ponude Las Vegasa. Rock n’ roll psihoza, ludilo, kotrljanje, adrenalin, energija… Teško je pronaći superlativ za nastup Jim Jones Revuea u Tvornici.

Hugh Masekela u Poreču (Foto: Zoran Stajčić)

Hugh Masekela – 23. lipanj, Valamar Jazz Festival, Poreč

Teško je riječima dočarati, ne samo snagu glazbe Hugha Masekele, već i njega kao čovjeka. Vjerojatno na porečkom otoku Sv. Nikola na kojem se održava Valamar Jazz Festival u subotu navečer nije boravila pozitivnija i više entuzijastična osoba od njega. Publiku je digao na noge, a nije joj podilazio niti jednog trenutka, dapače još ju je provocirao i tjerao da pjeva i vrišti. U tome je bio šarmantan kao rijetko koji glazbenik. Istovremeno je svojom pričom i glazbom ne samo približio Južnoafričku Republiku, već kao da je publiku transcedentno izmjestio u Soweto, jednog od najsiromašnijih predgrađa svijeta, dočarao očaj i nadu vožnje vjerojatno najprljavijim vlakom na svijetu kojim se iz cijele Južne Afrike slijeva proleterijat prema jugu kako bi radio u rudnicima dijamanata za mizernu nadnicu. Kad se pojavio na pozornici, svi su znali da je Hugh Masekela živuća glazbena legenda, ali kad je koncert završio, kao da je postao nešto više od toga.

Barely Modern u Tvornici (Foto: Nino Šolić)

Barely Modern – 20. studeni, Tvornica kulture

Ovaj portal pokrenuo je program Inkubator u Tvornici kulture gdje se jednom mjesečno koncertno predstavljaju mlade glazbene nade. Barely Modern iz Slovenije su tu večer posebno uljepšali. Prosjek godina im je 23, autorski su potpuno artikulirani i uživo su prava klupska bomba. Izvrstan bend je te večeri ispunio zaraznim rock ‘n’ rollom prostor Malog pogona, koji se u tom trenutku nije nimalo razlikovao od najkulerskijeg londonskog klupskog prostora, gdje je čovjek sretan kad naleti na bend poput Barely Modern. Ujedno riječ je o prvoj mladoj generaciji glazbenika odraslih na zvuku The Strokesa, The Hivesa, The White Stripesa i inih ‘spasitelja rocka’ s početka novog milenija. Zvuk Barely Moderna je čvrsto oslonjen na nabrojane, ali u autorskom smislu maštovito nadograđen te im se nema što prigovoriti.

Dropkick Murphys u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Dropkick Murphys – 22. siječanj, Tvornica kulture, Zagreb

Sve je započelo kad je Scruffy Wallace zapuhao je u svoj bagpipe, epicentar podija počeo je sa skandiranjem, znoj je kapao s instalacija bespomoćne klime kad su Murphysi odvalili s koncertno nestandardnom „Your Spirits Alive“. Prvi koncert na turneji uvijek se tretira na način da isti generira i šablonizira ostatak turneje. Zagrebačka Tvornica bila je prva postaja na europskom roadtripu Murphysa i bilo je jasno vidljivo koliko se bend trudi na pozornicu izvući nagomilane pozitivne elemente iz rulje i zadržati tjelesni crescendo.

M83 u Tvornici (Foto: Tomislav Sporiš)

M83 – 6. lipanj, Tvornica kulture, Zagreb

Znate kako postoje bendovi koji se jednostavno moraju slušati glasno da biste ih razumjeli? M83 je takav bend. Ozvučenje je bilo stadionsko, a opet zguranu u ljubavnu intimu Velikog pogona. Rijetko kad je Tvornica tako dobro pjevala i rijetko kad se stignete zaljubiti u bend koji vam se dao na samo sat vremena i 10 minuta. Količina nepatvorenosti, jednostavnosti i one glupe studentske naivnosti s kojom se poistovjećujete jer raste i u vama te večeri je bila na djelu u Tvornici.

Tindersticks (Foto: Tomislav Sporiš)

Tindersticks – 14. svibanj, Tvornica kulture, Zagreb

Rijetkost je vidjeti toliki broj glazbenika na sceni koji toliko očito uživaju u onome što rade, pa većinu koncerta provedu zatvorenih očiju. Bogatstvo njihovog prepoznatljivog zvuka tek u živom kontaktu s ovim malim orkestrom postaje potpuno jasna; nevjerojatna količina različitih instrumenata na stejdžu, od električnih orgulja i klavijatura preko nekoliko vrsta ksilofona, melodika, zvončića, defova, električnih i akustičnih gitara, basa, bubnja, saksofona, pa još u rukama educiranih glazbenika, i ne može drugo nego proizvesti malene simfonije. Bio je to proljetni vrhunac 13. Žednog uha.

Inventura 2012:

Najbolji domaći albumi 2012. godine

Najbolji strani albumi 2012. godine

Najbolji jazz albumi 2012. godine

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X