Najveći favorit za Oscara optužen za plagiranje kazališnog djela

‘The Shape of Water’ Guillerma Del Tora, najvećeg favorita ovogodišnjih Oscara, jučer je sustigla optužba za plagiranje u kojoj se ističe kako je čitava fabula filma preuzeta izravno iz kazališnog komada kojeg je postavio Paul Zindel i to 1969. godine.

Guillermo Del Toro (izvor: Wikipedia)

Sin kazališnog redatelja Paula Zindela, David Zindel, u ime svojeg pokojnog oca podignuo je jučer tužbu na saveznom sudu u Los Angelesu u kojoj se, između ostalog, navodi kako su redatelj Guillermo Del Toro, producent Daniel Kraus zajedno s filmskim studijom Fox Searchlight “drsko prepisali priču, elemente, likove i teme” iz komada “Let Me Hear You Whisper” iz 1969. godine.

U tužbi se također navodi više od 60 sličnosti između navedene predstave i favorita ovogodišnjih Oscara, a među njima je i osnovni motiv radnje o usamljenoj čistačici hladnoratovskog pogona koja se zaljubi u vodeno biće i kreće raditi na njegovu oslobađanju s iznimkom da se u Zindelovoj priči radi o dupinu, a u Del Torovoj o riječnom čudovištu.

Nadalje, David Zindel ističe da su narativ i motivi priča toliko slični da se u ovom slučaju moglo eventualno raditi o adaptaciji kazališnog predloška nikako o orignalnom filmskom djelu.

Naposljetku oglasio se i Fox Searchlight, odgovorni filmski studio koji smatra da se radi o tempiranoj tužbi čija je namjera ishoditi lukrativnu nagodbu taman u vrijeme oskarovskog glasačkog ciklusa.

“Tvrdnje gospodina Zindela su neosnovane, potpuno neutemeljene, a mi ćemo podnijeti prijedlog za odbacivanje tužbe”, oglasili su se iz kompanije, “Nadalje, čini se da je tužba vremenski usklađena s ciklusom glasanja na Akademiji kako bi se pritiskom došlo do novčane nagodbe. Umjesto toga, mi ćemo se snažno braniti kao što ćemo braniti i ovaj revolucionaran i originalan film”.

Podsjetimo, „The Shape of Water“ nominiran je u čak 13 kategorija uključujući i onu za najbolji film i najboljeg redatelja.

“The Shape of Water”, Guillermo Del Toro:

“Let Me Hear You Whisper”, Paul Zindel:

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X