Najveći od najvećih: Wayne Shorter stiže u Zagreb

Slavni američki saksofonist Wayne Shorter ponovno će zasvirati u Zagrebu.

Wayne Shorter (Foto: Wikipedia)

Ostalo je svega osam dana do početka 10. Vip Zagreb Jazz Festivala koji će ponuditi ukupno 15 koncerata, a 8. travnja će ga otvoriti slavna vokalistica i dvostruka dobitnica Grammyja Cassandra Wilson. U proljetnom dijelu Festivala uslijedit će nastup još triju istinskih umjetnica: Amire Medunjanin 15.5. i trija Carle Bley 4.6. u ZKM-u te Dee Dee Bridgewater 14.6. u Lisinskom.

Direktor Festivala Dražen Kokanović najavio je koji nas sve velikani očekuju u drugom, jesenskom dijelu Festivala. Nakon ljetne pauze, festivalski program započinje koncertom veličanstvenog Waynea Shortera, jednog od najvećih jazz saksofonista i skladatelja svih vremena. Uslijedit će koncert Bill Frisell Quarteta, predvođenog Grammyjevcem i vodećim jazz-gitaristom današnjice, a nakon toga stiže još jedan kvartet koji oduševljava virtuoznošću i ekspresivnošću sviranja – Anat Cohen Quartet, na čelu s talentiranom klarinetisticom i saksofonisticom. Još jedno veliko ime Festivala bit će Gary Burton, poznat po pijanističkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice, što je postalo model za generacije jazz-vibrafonista u posljednja tri desetljeća. Ovaj će Grammyjevac, također, nastupiti u formaciji kvarteta. U Zagrebu će se potom predstaviti atrakcija svjetskih jazz-festivala Medeski Scofield Martin & Wood za koji je slavni gitarist John Scofield, kojem se ispunila želja da s ovim triom ostvari dugogodišnju suradnju, izjavio: „Medeski Martin & Wood najbolji je jazz jam sastav u SAD-u. Oni su vizionari. Sviraju toliko slobodno. Obožavam ih“.

Berislav Šimičić, Dubravka Jusić, Ana Beloševic, Nikica Sinovčić i Drazen Kokanović na otkrivanju spomenika jazz saksofonisti u Zagrebu

Slavni američki jazz-glazbenik – kontrabasist, skladatelj, glazbeni pedagog i producent – te višestruki dobitnik nagrade Grammy Christian McBride nastupit će u formaciji trija, a sam Mcbride održat će još jedan koncert i to s Jazz orkestrom HRT-a. S američkog Srednjeg zapada stiže nekonvencionalni američki jazz-trio The Bad Plus, čime završava impresivni popis inozemnih zvijezda koje će nastupiti na Festivalu. Od domaćih jazz snaga ponosno najavljujemo koncerte izvanrednih glazbenika Matije Dedića i Šimuna Matišića, zatim Saša Nestorović Ensemblea te Davor Križić Experimenta.

Dodatan povod za druženje u Kavani Lisinski bilo je otkrivanje skulpture visoke 4 metra postavljene ispred koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ovaj će rad akademske kiparice Ane Belošević i akademskog slikara Berislava Šimičića, uz Nikicu Sinovčića koji je pomogao oko konstrukcije, simbolično „pratiti“ svih 15 koncerata Festivala, a prikazuje saksofonista u glazbenom zanosu, dok iz instrumenta izlaze kružne forme koje sugeriraju zvuk. Osnovu statue, poklona dugogodišnjeg generalnog sponzora Vipneta, čini metalni kostur od zavarenih cijevi, a tijelo je modelirano od metalne mrežaste tkanine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X