Nakon 80 godina pronađen originalni roman Johna Campbella koji je inspirirao kultni horor Johna Carpentera

Obožavatelji filma ‘The Thing’ redatelja Johna Carpentera, a zahvaljujući istraživačkom radu autora Aleca Nevale – Leeja, imati će priliku zaviriti u cjeloviti svijet pisca Johna W. Campbella čiji je roman ‘Who Goes There?’ poslužio kao glavna inspiracija i predložak kultnog SF horora.

Isječak iz filma ‘The Thing’, redatelja Johna Carpentera, 1982. (izvor: Wikipedia)

Film iz 1951. godine, “The Thing From Another World” i Caprenterova obrada originala, mnogo poznatiji “The Thing” iz 1982. godine, temelje se na romanu gotovo mitskog autora Johna W. Campbella, “Who Goes There?”, kojeg je ovaj napisao još 1938. godine. Campbell je, inače, zaista legendarna figura književnog SF žanra koji je od 1937. do 1951. godine uređivao jedan od najutjecajnijih, ako ne i najutjecajniji SF magazin svih vremena, tzv. Astounding Stories of Super-Science kasnije poznat i kao Analog Science Fiction and Fact.

I jedna i druga verzija filma temeljili su se na kratkoj verziji Campbellove novele koju je ovaj prilagodio upravo za objavljivanje u časopisu Astounding Stories of Super-Science. Godinama se mislilo da je to jedina verzija priča, i da je inačica objavljena u spomenutom časopisu ujedno i njen original. No, desetljećima kasnije, kako izvještava The Verge, točnije 2018., autor Alec Nevala-Lee, koji je započeo pisati knjigu o zlatnom dobu znanstvene fantastike, općeprihvaćenom periodu od 1938. do 1946. godine, nazvanu “Astounding: John Campbell, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, L. Ron Hubbard & Golden Age of Science Fiction”, otkrio je da iza Campbellovih kratkih publikacija u časopisu postoji i čitava jedna izgubljena novela.

Nevala-Lee je, proučavajući preživjela Campbellova pisma, uočio kontinuirane reference koje su se osvrtale na postojanje šire verzije priče, originalne, šire inačice romana koji se, umjesto “Who Goes There?” zvao “Frozen Hell”. Tadašnji urednik zadužen za editiranje romana “Frozen Hell” je, nakon što je kratka verzija romana objavljena u gorespomenutom časopisu, opširnu verziju proslijedio na arhiviranje sveučilištu Harvard. Nakon nekoliko mjeseci potrage i arhivskog lociranja, Nevala – Lee je, naposljetku, uspio pronaći izvornik – “Frozen Hell” u punom izdanju zakopan u knjiške katakombe Harvarda.

“Fascinantno je kako original mijenja strukturu čitave priče, koja je, nekako po puta transformirala iz znanstvene fantastike u horor. Volim takvu neočekivanu promjenu u “tonalitetu” i razumijem zašto se Campbell usredotočio na čisto psihološki narativ. Postoji nešto vrlo moderno – i učinkovito – u tome da se žanr tijekom priče fluidno mijenja”, komentirao je Nevala – Lee.

Originalna inačica Campbellove priče, “Frozen Hell”, očekuje se u siječnju 2019. godine, nakon što je Kickstarter kampanja za njeno objavljivanje u zanemarivom periodu prikupila čak 58 tisuća dolara od 2,200 uplatitelja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X