Nakon svečane premijere, ‘Tragovi’ u kinima diljem zemlje

Uz redateljicu i producenticu, premijeri su prisustvovali glumci Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Tvrtko Jurić, Aleksandra Naumov, Dražen Šivak, Marin Stević i Paško Vukasović

Kinopremijera filma “Tragovi” (foto: Niko Goga)

U srijedu, 11. siječnja, u prepunoj dvorani Kaptol Boutique Cinema održana je svečana kinopremijera filma “Tragovi”, dugometražnog prvijenca redateljice Dubravke Turić koji nastaje u produkciji Kinorame, producentice Ankice Jurić Tilić. Tragovi se od četvrtka, 12. siječnja, mogu pronaći na redovnom programu kina diljem Hrvatske.

Uz redateljicu i producenticu, premijeri su prisustvovali glumci “Tragova” Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Tvrtko Jurić, Aleksandra Naumov, Dražen Šivak, Marin Stević i Paško Vukasović, te brojni drugi uzvanici iz javnog života i filmske industrije.

“U ovom filmu zanimalo me baviti se likom žene – Anom, koja u sebi nosi jaku emociju vezanu uz gubitke i u stanju je zagušenosti i stagnacije, a da toga nije niti svjesna. I njezinim dugotrajnim procesom prihvaćanja i prepuštanja stvarima kakve jesu. Tragovi u kamenu koje proučava, simboli na stećcima, uličnim grafitima, pomoći će joj da se oslobodi traume i napravi nove izbore. Iz vlastitog sam iskustva uzela par trenutaka i mjesta koja su na mene ostavili duboki trag i oko njih sam gradila Aninu priču,” rekla je Dubravka Turić.

Naime, kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjem – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Tragovi su premijerno prikazani na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a potom i u Glavnom programu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València) te na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu.

Inače, prvi kratki film Dubravke Turić, “Belladonna”, osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film Trešnje premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji ‘Quinazaine des realisateurs’.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s producentskim kućama Tremorom iz Litve i Corona filmom iz Srbije. Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa, a proizvodnju HAVC, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

“Tragovi” su od danas u kinima diljem zemlje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X