Natali Dizdar: Htjela bih raditi s Adamom Semijalcem iz Bebe na vole, on je najbolji muški vokal u Hrvatskoj

Natali Dizdar danas nastupa u Vintage Industrialu. Iako bi na ‘dnevnom redu’ trebalo biti Valentinovo, u razgovoru smo se ipak u najvećoj mjeri okrenuli glazbi i svakako došli do zanimljivih tema i odgovora.

Natali Dizdar (Foto: Mario Bijelić)

Tvoj posljednji album „Iluzije“ objavljen je 2017. godine. Svoju publiku si naučila na sporiji ritam objava, u prosjeku svakih 4-5 godina. Je li to ‘tvoj ritam’, ili tako zahtijeva posao kojim se baviš?

Natali Dizdar: Nismo ništa planirali tako da je očito to neki moj ritam. Radimo polako, ali kontinuirano. I sada smo na nekim novim pjesmama i projektima, tako da se nadam da ću nešto od toga podijeliti i sa publikom do kraja godine.

Koliko ti obično treba da klikneš s nekim od autora pjesama? Naime, nedavno mi je Dino Šaran u intervjuu kazao kako je prije radio pjesme za tebe nego što te je upoznao?

Natali Dizdar: Hm… davno je to bilo, ali mislim da je u pravu. Ponekad se jednostavno dogodi da pjesma nađe put do mene bez nekog predumišljaja, a kada se pokaže da je dobra kombinacija, lakše je raditi dalje jer već otprilike znamo što možemo očekivati jedno od drugog. S druge strane ja sam tad već imala jedan album iza sebe i ljudi poznaju moj senzibilitet tako da nije sve baš tako ni nepredvidljivo.

Jazz me možda najviše oblikovao kao pjevačicu, sviđa mi se atmosfera koja je obilježila pjesme 20-ih, 30-ih godina dvadesetog stoljeća

Kako je to bilo u početku karijere s Cocom Mosquitom iz Jinxa?

Natali Dizdar: Ma super. Jako nam je bilo zabavno surađivati i zato sam vjerojatno i jedina osoba kojoj je producirao tri albuma, osim naravno Jinxa koji su njegov matični bend. Puno sam naučila od njega i zahvalna sam što sam imala priliku raditi s najboljima od samog početka karijere.

Kako je danas, u suradnji s drugim autorima?

Natali Dizdar: Danas većinom radim svoje pjesme i osim što sam na posljednjem albumu surađivala sa svojim gitaristom Vladom Mirčetom, suradnje se više svode na tekstopisce. Sve koji su pisali za “Iluzije” poznajem i osobno tako da su ti tekstovi zaista i odraz nekog mog razdoblja kroz koje sam tada prolazila. Osim toga pjesme su u demo verzijama imale engleske tekstove, tako da je pretpostavljam bilo lakše pogoditi emociju i složiti hrvatski tekst na postojeću glazbu.

S kim bi htjela raditi, a još nisi?

Natali Dizdar: S Adamom Semijalcem iz Bebe na vole. Iskreno mislim da je to najbolji muški vokal koji imamo u Hrvatskoj. Ali zna on to (smijeh).

Iako je tvoj eponimni prvijenac iz 2005. iznjedrio pregršt hitova, nekako se čini da si izvedbom pjesme „Sophisticated Lady“, koja ujedno i zatvara taj album najviše progovorila o izričaju kojim se želiš kretati, negdje na razmeđi između jazza i popa. Istina ili se varam?

Natali Dizdar: Istina. Jazz me možda najviše oblikovao kao pjevačicu, sviđa mi se atmosfera koja je obilježila pjesme 20-ih, 30-ih godina dvadesetog stoljeća i htjela sam to u ideji nekako spojiti sa suvremenim zvukom. Naravno to je sve skupa vrlo osebujno u kombinaciji s hrvatskim jezikom, ali mislim da sam našla neku svoju zlatnu sredinu. S nekim pjesmama više, s nekima manje.

Samo ovlaš pregledom naslova kad se tvoje ime ‘gugla’ nudi se sve nešto u smislu: imaš dečka /nemaš dečka, jesi li se slikala gola ili ne, što jedeš, kako spavaš, itd. Smeta li te ta prizemna objektivizacija tvog lika, koja ujedno ništa ne progovara o tvom djelu?

Natali Dizdar: Ma ne smeta. Nisam baš u prvim redovima uz takve naslove, konkurencija je zaista velika tako da ne razmišljam o tome previše. Osim toga, kada se događaju nove situacije za mene koje imaju veze isključivo a glazbom to je uvijek popraćeno na način koji mi se sviđa i na taj način smo nekako i gradili moju karijeru. Najviše sam u medijima kad izađe novi album, pjesma.

Kako u svjetlu toga komentiraš ishod ovogodišnjih Grammyja koji su definitvno bili u znaku žena i njihovog rada na, prvenstveno američkoj, sceni?

Natali Dizdar: Joj, nisam gledala.

Mislio sam se nadovezati na ti i pitati misliš li da postoji neka šansa da se tako nešto slično dogodi i na našoj sceni?

Natali Dizdar: Čekaj sad. Guglat ću, kad već pitaš..: Aha. Pa reći ću samo da mi je Lady Gaga bez veze jer sam gledala taj film, pjesme su mi prosječne i Bradley Cooper mi je npr. puno bolji pjevač. Ove ostale pjevačice koje tu vidim, hmm.. Neke ne znam, pa ne bih komentirala, ali inače ne slušam baš mainstream tako da ni ne znam što bih rekla. A na našoj sceni, ako misliš na Porin, pa da, zašto ne, sve je moguće.

Natali Dizdar na pozornici Vintage Industriala (Foto: Mario Bijelić)

Što te u ovom trenutku glazbeno najviše privlači, tj. bi li se okrenula nekom drugom izričaju?

Natali Dizdar: Najvise me privlači neki ludi topli spoj s elektronikom. Teško da će to biti previše različito od ovoga što radim jer mislim da to nije ni moguće, ne mogu predaleko od sebe. Ali sviđa mi se eksperimentiranje i način na koje radimo u posljednje vrijeme, tako da tko zna kako će to na kraju sve zvučati. Dobro, nadam se.

Kažeš da ne slušaš mainstream glazbu, što onda voliš slušati u posljednje vrijeme?

Natali Dizdar: Stalno nešto novo pronalazim. Sviđa mi se Bicep (elektro-duo iz Belfasta, op. a.) i jedva ih čekam čuti uživo jer sam ih već dva put propustila.

Danas nastupaš u Vintage Industrialu. Na Valentinovo. Što publika može očekivati, više „Iluzija“ ili presjek karijere?

Natali Dizdar: Presjek karijere s naglaskom na “Iluzijama” i mojih dragim gostima Lukom Gečekom i Antom Prginom Surkom koji će imati pravi mali show u svojoj ritam sekciji. U svakom slučaju dobru zabavu i jednu opuštenu i toplu atmosferu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X